Izak Košir

 |  Mladina 21  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Plakat, ki je bil tudi naslovnica Mladine.

Plakat, ki je bil tudi naslovnica Mladine.
© Darko Pokorn

Novi kolektivizem: Pro et Contra, Figovec, Ljubljana

28/05 ob 17. uri

Plakatna galerija na prostem, v kateri razstave pripravlja TAM-TAM Inštitut, gosti razstavo oblikovalske skupine Novi kolektivizem, ki se je sredi osemdesetih vzpostavila kot del gibanja gibanje Neue Slowenische Kunst (NSK) in je še zlati pomembna zaradi plakatne afere, ko je leta 1987 skupaj s slovensko mladinsko organizacijo s provokativnim političnim plakatom rušila enega od simbolov tedanjega režima, štafeto mladosti, kar je zamajalo temelje Jugoslavije. Na razstavi bomo spoznali, kako se je politični plakat tega oblikovalskega kolektiva razvijal skozi poltretje desetletje (med leti 1985 in 2020). Kar nekaj razstavljenih del je bilo objavljenih na naslovnici Mladine.

MENT, različna prizorišča, Ljubljana

03/06—11/06

Dočakali smo sedmi glasbeni showcase festival MENT Ljubljana. Zaradi nove družbene realnosti in vladnih ukrepov za zajezitev epidemije, ki so na področju kulture zelo omejujoči, bo festival drugačen kot prejšnja leta. Predvsem bo daljši, trajal bo kar devet koncertnih večerov, predstavili pa se bodo slovenski ustvarjalci in talenti iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Češke in Poljske, ki bodo nastopili po vsej Ljubljani – v Kinu Šiška, Švicariji in atriju Mestnega muzeja. Opozarjamo na slovenski debi hrvaškega trap pop fenomena z++, mednarodni avdiovizualni projekt Laser Bros, premierne nastope domačih novovalovskih preroditeljev Insan in art trap projekta Tsujigiri, pa tudi predstavitev aktualnega albuma ekscentričnega ljubljanskega kolektiva SBO. Več na www.ment. si.

Svetlobna gverila: Resničnost, različna prizorišča, Ljubljana

Do 19/06

V Ljubljano se vrača tudi izjemno kakovosten festival svetlobe Svetlobna gverila. Jedro festivala, ki letos praznuje petnajstletnico in katerega tema bo Resničnost, sestavljajo številne svetlobne instalacije, objekti in projekcije, ki jih bo mogoče videti na ulicah in trgih, v parkih in na nabrežjih, ob tem pa še na dveh galerijskih postavitvah. Več na www.svetlobnagverila.net.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.