Vanja Pirc

 |  Mladina 33  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Hinko Smrekar: Avtoportret, zasebna last

Hinko Smrekar: Avtoportret, zasebna last

Hinko Smrekar, Narodna galerija, Ljubljana

Do 13/02

V Narodni galeriji je na ogled velika razstava o življenju in delu Hinka Smrekarja (1883‒1942), po katerem se imenuje osrednja nagrada za ilustracijo, bil pa je tudi začetnik grafike in stripa pri nas. Samouk z izjemno izpopolnjeno risarsko tehniko je bil izrazito družbenokritičen umetnik, pa tudi plodovit. Razstava je tako razdeljena v dva dela: prvega, kjer je zbranih 160 umetnin, narejenih do leta 1917 (med drugim tudi ilustracije za knjige Ivana Cankarja), si lahko ogledamo do 3. oktobra, drugega pa med 27. oktobrom in 13. februarjem.

24. mednarodni festival Mladi levi, več lokacij, Ljubljana

20/08-29/08

Ekipa mednarodnega festivala Mladi levi, ki vsako leto postreže z jagodnim izborom domačih in tujih odrskih uprizoritev, je šla v zadnjem letu skozi vrsto preizkušenj: zaradi vladnih ukrepov so bili domači odri kar sedem mesecev zaprti (in odprti le tri), od mednarodnih odrov je bila skoraj popolnoma izolirana, hkrati pa je nenadno izgubila svojo vodjo, ustanoviteljico festivala in direktorico zavoda Bunker Nevenko Koprivšek. Kljub temu so program zasnovali velikopotezno: vabijo nas k ogledu dvajsetih projektov, ki so jih ustvarili denimo libanonska umetnica Tania El Khoury, francoski umetnik Philipp Quesne, hrvaška umetnika Matijo Ferlin in Siniša Labrović ... Osem projektov je slovenskih, tudi predstava Solo Nine Rajić Kranjac in avkcija, na kateri bo Lea Kukovičič 27. avgusta prodajala dele predstave Ich Kann Nicht Anders gledališkega kolektiva Beton Ltd.. Več na www.bunker.si.

Katalena & Slovenski mladinski orkester, Kongresni trg, Ljubljana

26/08 ob 20.30

Katalena je ob svoji dvajsetletnici najprej izdala ploščo Kužne pesmi, zdaj pa nas vabi še na skupni koncert s Slovenskim mladinskim orkestrom, ki vsako leto združi sto mladih glasbenikov in ga vodi Živa Ploj Peršuh. Kako zvenijo skupaj, izvemo v četrtek, 26. avgusta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.