Vanja Pirc

 |  Mladina 34  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Laibach X Heiner Müller

Laibach X Heiner Müller

Laibach: Wir sind das Volk, Kino Šiška, Ljubljana

02/09 ob 21. uri

Laibach se je, odkar je v osemdesetih pripravil glasbo za predstavo Kvarter po besedilu Heinerja Müllerja (1929–1995), še večkrat lovil s slovitim nemškim dramatikom in pesnikom, februarja 2020 pa sta se spet ujela: takrat, tik pred izbruhom pandemije, je Laibach v berlinskem gledališču HAU sodeloval pri predstavi Wir sind das Volk, ki temelji na Müllerjevih besedilih. Kmalu bo skupina izdala še istoimenski album, še prej pa nas vabi na njegovo predstavitev, ki bo hkrati eden od vrhuncev letošnje kratke koncertne sezone. Laibach bo skupaj z gosti (Mina Špiler, Katarina Stegnar, Cveto Kobal, Sašo Vollmaier, Vier Personen Quartet, The Stroj in njegova svetost Peter Mlakar) pripravil muzikal ali »dobro uro svežega, aktualnega in uravnoteženega – nemško-slovenskega – domoljubnega užitka«.

Kranj Foto Fest, več lokacij, Kranj

Do 29/08

V Kranju je zaživel nov mednarodni festival sodobne fotografije, ki raziskuje kritična vprašanja našega časa, ob tem pa daje prostor fotografom z vsega sveta. Organizatorji so prvi festival posvetili Izolaciji in svobodi in na javni razpis s to tematiko je prispelo 142 prijav iz 41 držav. Zmagovalka je Albanka Erjola Zhuka s projektom Oda moji družini, na različnih lokacijah v središču mesta pa bodo na ogled tudi vse druge serije iz ožjega izbora. Obetajo se tudi delavnice, predavanja in pogovori, pa tudi sprehod po sledeh prvega slovenskega fotografa Janeza Puharja, ki je prav v Kranju ustvaril edinstven postopek fotografiranja na steklo.

Finale Klubskega maratona, Gala Hala, Ljubljana

04/09 od 18. ure

Klubski maraton Radia Študent, ki že 21 let na glasbeni zemljevid postavlja nove in vznemirljive izvajalce, bo turnejo sklenil v metelkovski Gali Hali in na oder postavil vse letošnje, žanrsko zelo različne izbrance: birds of unknown, Cogito ergo Sex, Long Dumb Voices, Matthias von Stumberger und seine Jugend, Opran možgan in project xm1.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.