Uredništvo

 |  Kultura

Vprašanje telesa in njegove performativnosti 

Razstava na Igriški ulici 3 v Ljubljani

: Elena Tejada-Herrera, They Sing, They Dance, They Fight, 2020. Video, colour, sound, 16:09 min

: Elena Tejada-Herrera, They Sing, They Dance, They Fight, 2020. Video, colour, sound, 16:09 min
© the artist, Courtesy 80M2 Livia Benavides Galería

V prostorih Fundacije Ulay bo od 17. septembra do 30. oktobra na ogled razstava BODY ECSTATIC BODY ECLECTIC BODY ECCENTRIC (EKSTATIČNO, EKLEKTIČNO, EKSCENTRIČNO – TELO), na kateri bodo predstavljena dela Ane Mendiete, Annegret Soltau, Arvide Byström, Elene Tejada-Herrera, Ize Pavlina, Jeremy Shawa, Letície Parente, Marine Abramović, Molly Soda, Sanje Iveković, Ulaya in Ulrike Rosenbach.

S sopostavitvijo nekaterih najpomembnejših umetniških pozicij iz sedemdesetih let minulega stoletja z uveljavljenimi in uveljavljajočimi se umetniki_cami, ki delujejo na presečišču z digitalnim ali izključno v digitalnem okolju, razstava obravnava vprašanje telesa in njegove performativnosti v različnih medijih (gibljiva podoba, fotografija, performans). Sodelujoči umetnike_ce uporabljajo (svoje) telo kot medij za prevpraševanje samopodobe, družbenih ritualov in lastnih čustvenih stanj, za izpodbijanje tradicionalnih konceptov spola in spolnosti ali kot orodje boja proti najrazličnejšim pritiskom.

Javni prostor, kjer so bile določene vrste fizičnega gibanja še nedavno samoumevne, je danes, v času pandemije, kategoriziran in koreografiran drugače; tudi arhitekturo domačega, zasebnega prostora mislimo na novo. Naše (kolektivno) telo postaja vse bolj omejeno, zato si razstava zastavlja vprašanje: Kaj si danes želi naše telo? Je hrepenenje "ekstatičnega telesa" leta 2021 podobno hrepenenju "ekstatičnega telesa" preteklosti? Kaj sploh razumeti pod "ekstatično stanje", ko tolikšen del našega vsakdana preživimo in delimo na zaslonu?

"Razstava se skozi dialog teles preteklosti in sedanjosti (in s pogledom v prihodnost) sprašuje, kako se telesa spreminjajo, kako se prilagajajo pritiskom družbe in kako se poskušajo osvoboditi njenih omejitev, pri čemer se osredotoča zlasti na žensko telo. Virus in družbeno-politični odziv nanj sta le še poglobila neenakosti, s katerimi se ženske soočajo v današnji družbi: v času epidemije so namreč njihova neodvisnost, njihove ekonomske in reproduktivne pravice še bolj podvržene napadom," so zapisali ob razstavi.

Razstavo spremlja javni razpis za mlade umetnike_ce, ki ustvarjajo v medijih filma, videa ali gibljive slike in ga Fundacija ULAY organizira s podporo in v sodelovanju z Lidl Slovenija. Več na tej povezavi >>

Program otvoritvenih dni:

Petek, 17. september

18.30: Jeremy Shaw, Liminals (2017), projekcija filma

19.00: Jeremy Shaw, Liminals (2017), projekcija filma

19.30: Jeremy Shaw, Liminals (2017), projekcija filma 

20.15: Iza Pavlina, Notranji cikli, 2021, performans

Nedelja, 19. september

19:00: Jeremy Shaw, Liminals (2017), projekcija filma

19:30: Jeremy Shaw, Liminals (2017), projekcija filma

Rezervacija na info@ulayfoundation.org

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.