Maja Novak

Maja Novak

 |  Mladina 37  |  Ihta

Nespodobno povabilo k branju kolumne

Ali: Žmohtna bo

Derem se. Ali me slišite? Derem se! DEREM! Po drugem odstavku 7. člena. Ob tem mi tako odleže, da bi bilo skoraj vredno jurja. Takole se derem: »Ti zabušantski lenuh! Politikant prevarantski! Ti z inteligenčnim kvocientom, ki ne presega stotice! Res ne moreš premakniti riti, če te kdo ne podkupi? Ali se zavedaš, koliko me staneš? Da o tvojem subvencioniranem stanovanju sploh ne govorim! Ves dan se samo poigravaš z mojimi živci, počivaš, žreš in paziš na svojo medijsko podobo. Sem se za to borila? Parazit si, hujši od kulturnikov! Zaverovan vase! Samo nase misliš in pričakuješ, da te bom vzdrževala še naslednja štiri leta! Slikaj se, lučka! Samo še enkrat naj te zalotim s šapo v marmeladi, samo še ena izpričana kraja, pa ti bom izrekla nezaupnico!« Črni maček me prezirljivo pogleda in gre mačkovat tja, kjer je manj hrupa.

Jaz pa se zrušim v fotelj in si rečem: O, dobra stara doktorica Katja Vodopivec, zakaj vas ni več med nami, da bi mi tako kot nekdaj na fakulteti pojasnili, kje je ločnica med »nedostojnimi šalami«, dretjem in svobodo govora.

Seveda je predlog zakonskega določila, o katerem gre beseda, tudi sicer golaž, a za namene te kozerije se osredinimo na en sam pojem iz dolge kače besed. Kaj je nedostojno? Še več: kaj je nedostojno v različnih kulturah in kontekstih, kaj je nedostojno v umetnosti in kaj je nedostojno, kadar obmetavaš poslanca, kot da bi ga s paradižnikom? Nedostojnost je pojem, ki diši po etični filozofiji, zgodovinopisju, etnologiji in antropologiji, zato v represivnem zakonu nima kaj iskati.

Kazenskih zakonikov in predpisov o javnem redu in miru se v civilizirani državi ne spreminja čez noč, ste me učili, dr. Vodopivec. Vsakokrat gre namreč za poseg v temeljne človekove pravice. Zato se spremembe uvajajo po kapljicah, za vsako kapljico pa stojijo noči globokega tuhtanja, previdnega kalibriranja tehtnice in znanstvenih, no, v redu, vsaj statističnih raziskav, ki dajejo vedeti, kako bo sprememba zakona vplivala na življenje slehernika in slehernikovih mačkov. Predloga spremembe restriktivnega zakona se ne vloži v štirinajstih dneh po tistem, ko si se ustrašil, zlasti ne ob upoštevanju dejstva, da je ustrašena vlada za semafor ukrepov ob pandemiji potrebovala skoraj tri tedne.

Razen če se ga kljub vsemu vloži. V banana republikah je vse mogoče. V banana republikah imamo banana službe za zakonodajo, ki povedo, da je z osnutkom spremembe zakona vse v najlepšem redu in da bi bilo pravzaprav najbolje v zakonu spremeniti vse od a do ž.

Značilen za določbe kazenskih zakonikov in predpisov o javnem redu in miru naj bi bil, jasno, čim natančneje opisan dejanski stan (tj. kaj vse se mora zgoditi, da lahko neko dejanje obvelja za zločin ali prekršek), da ne bi bilo treba sodnikom po lastni pameti ali občutku ugibati, kaj je narobe, kaj pa samo grdo. Kategorija »nedostojnosti« pač ni niti tič niti miš. Vsak si jo lahko razlaga po svoje. Je nedostojno vprašati: Gospod premier, kaj pa ste vi naredili za narod? V trenutku, ko si imenovani med slovenskimi vršaci oddihuje po poigravanju z našimi živci, počivanju, žretju in pažnji na svojo medijsko podobo, utegne biti to zoprno, priznam – vsak pes ima pri jedi rad mir – toda ali je vprašanje an Sich nedostojno? Mutatis mutandis, mar niso nedostojne Facebookove fotografije udeleženk tabora SDS v Bovcu, ki vpijejo: Hvala bogu, da imamo Janša, hkrati pa v minicah, ki jim lezejo v obe špranji, pri svojih sedemdeset in drobiž letih poplesujejo, kot si mlajše zaradi občutka za estetiko ne dovolimo?

Kaj, hudiča, je »nedostojno«? Moje besedilo do tega odstavka? Docela mogoče. Tisti trenutek, ko v filmu Andaluzijski pes britvica zareže v oko? Grozljivo je, toda ali presega meje okusa? Zadnji tango v Parizu? So nedostojne fotografije, ki so jih Rusi med drugo svetovno vojno posneli po osvoboditvi poljskih lagerjev? Pazi dobro, danes bi kateri od preživelih taboriščnikov, ki na slikah nastopa sestradan in razčlovečen, že lahko pred sodiščem zahteval odškodnino zaradi nepooblaščenega snemanja, tako daleč smo že. Kaj je »nedostojno«? Za prijateljico sprašujem. Je nedostojno, da profesor čaka študentko pred vrati veceja? Pa že. Kaj pa če neki drugi profesor zgolj reče, danes imate lep šal? Teren, na katerem se igra igra politične korektnosti, postaja čedalje bolj spolzek, zato je uvajanje tako ohlapnega pojma, kot je »nedostojnost«, v restriktivno zakonodajo prav v teh časih zadnje, kar potrebujemo.

Če Janšu pokažem joške, je to zagotovo nedostojno. (Ko bi jih pred ohoho leti, ko so bili še za rabo, pokazala na Woodstocku, bi bilo vse okej. Sem zdaj rekla kaj nedostojnega?) Kaj pa če novinarka tabloida Slike brez podnapisa premierja pobara: Gospod Janša, ali je kaj na govoricah, da z Urško ne spita več v isti sobi? Hmmm. Tiče se je navsezadnje ne, mene pa še manj. Je nedostojen Jean Genet? Je nedostojno poslancu ali ministru brati odlomke iz Genetovih del, namreč tiste tahude?

Kakor gre to pri nas, si bodo represivni organi pojem »nedostojnost« kmalu razlagali kot »tisto, kar nam ni všeč«. In potem se lahko vsi mi samo še preselimo k Lukašenku. Kajti represivni organi naj bi, če pravilno razumem, sami odločali, ali je moje občevanje s poslanci in člani vlade nedostojno in koliko moram plačati za to razkošje. Res pa je, da me Hojs miri, da ga lahko še vedno zmerjam posredno, v kolumnah.

Pa dajmo. »Ti zabušantski lenuh! Politikant prevarantski! Ti z inteligenčnim kvocientom, ki ne presega stotice! Res ne moreš premakniti riti, če te kdo ne podkupi? Ali se zavedaš, koliko me staneš? Da o tvojem subvencioniranem stanovanju sploh ne govorim! Ves dan se samo poigravaš z mojimi živci, počivaš, žreš in paziš na svojo medijsko podobo. Sem se za to borila? Parazit si, hujši od kulturnikov! Zaverovan vase! Samo nase misliš in pričakuješ, da te bom vzdrževala še naslednja štiri leta! Slikaj se, lučka! Samo še enkrat naj te zalotim s šapo v marmeladi, samo še ena izpričana kraja, pa ti bom izrekla nezaupnico!«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.