Jaša Bužinel

 |  Mladina 38  |  Kultura  |  Plošča

Lil Nas X: MONTERO

2021, Columbia

+ + +

Spomnim se, kako me je na neki korpo zabavi, kjer sem vrtel glasbo, okoli 40-letni poslovnež večkrat zapored prosil za country-rap superhit Old Town Road (2019), s katerim naj bi bil danes dvaindvajsetletni afroameriški gejevski raper Lil Nas X prvotno meril predvsem na otroke in mladino (v slogu komada Kavbojci in Indijanci zasedbe Čuki). Neodvisno izdana skladba je doživela nesluten uspeh na TikToku in raper je na Twitterju k sodelovanju pozval country fejmiča Billyja Raya Cyrusa. Mož je privolil. Vse uspešnejši komad je bil nato izključen z Billboardove country lestvice, to pa je še povečalo njegovo priljubljenost in postal je eden najbolje prodajanih singlov vseh časov. Čeprav je vse skupaj dišalo po provokaciji konservativne Amerike – črnec in gej, ki povsem povozi belsko country sceno z zajebantskim (t)rap komadom –, se je Lil Nas X v samo dveh letih nepričakovano preobrazil v eno medijsko zanimivejših, dejansko samosvojih pop osebnosti mlajše generacije.

Ricky Martin, superzvezdnik s preloma tisočletja, je več kot desetletje skrival svojo homoseksualnost, a na srečo tudi glasbena industrija spreminja navade – oziroma se spreminjajo pričakovanja mladih poslušalcev. Lil Nas X se s prvencem MONTERO izkaže za nekakšen ideal novega formata pop zvezdnika generacije Z. Žanri in subkulture so mrtvi, pa tudi pop ni več tako ortodoksen, samonanašalen in strahopeten kot pred desetletjem. Raper je tipično kameleonski in slogovno razpršen, enako suveren, ko rapa z Doja Cat in Megan Thee Stallion ali v tandemu z Eltonom Johnom. Čeprav je okvir njegovega prvenca pop rap à la Post Malone, bi ga vseeno težko zreducirali na en žanr. Posejan je z različnimi zamislimi in razpoloženji – od latino trapa, kanyewestovskih hitov, klubskih bomb in preprostih radijskih feel good štiklov do osladnega pop punka, melanholičnega indie rocka, baladnega sentimentalizma in folkovskega zaključka z Miley Cyrus. Ne pričakujte aranžmajskih presežkov in sofisticiranih produkcij, pač pa res dostopne, izjemno zapomnljive hitiče, ki bodo jahali svetovne radijske valove in streaming plejliste.

Afroameriški gejevski raper s prvencem utrjuje položaj enega vznemirljivejših pop zvezdnikov generacije Z.

Afroameriški gejevski raper s prvencem utrjuje položaj enega vznemirljivejših pop zvezdnikov generacije Z.
© Arhiv založbe

Lil Nas X je nesporni hitmaker z ogromnim vplivom na sodobno popkulturno krajino, z vidika glasbe (singel MONTERO bo na Spotifyu kmalu presegel milijardo poslušanj) in glasbenega piara – novi album je napovedal z nosečniškimi fotkami za revijo People. Znajde pa se tudi v vlogi glasnika skupnosti LGBTQ+ v samem srcu mainstreama. Njegovo nonšalantno vpeljevanje gejevskih tem, tudi sočnih referenc na gejevski seks, in brezsramnega glamurja nedvomno prinaša svež veter na pop sceno. Je lik z dobrim smislom za samoironijo in provokacijo, močno vizualno identiteto in očitno željo, da stopi v čevlje E. Johna, F. Mercuryja in G. Michaela in gejevski pop (do) končno emancipira.

QDYDRA5JPLE

UTHLKHL_whs

6swmTBVI83k

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.