STA

 |  Svet

Umrl je Branko Mamula

Nekdanji obrambni minister in načelnik generalštaba JLA je v 101. letu umrl za posledicami covida-19 

Branko Mamula je umrl v svojem stanovanju v črnogorskem mestu Tivat, kjer je živel zadnjih 20 let.

Branko Mamula je umrl v svojem stanovanju v črnogorskem mestu Tivat, kjer je živel zadnjih 20 let.
© WikiCommons

V 101. letu življenja je umrl eden najbolj prepoznavnih vojaško-političnih voditeljev nekdanje SFRJ, bivši jugoslovanski obrambni minister in načelnik generalštaba JLA Branko Mamula, poročajo srbski in črnogorski mediji. Umrl je za posledicami covida-19 v svojem stanovanju v črnogorskem mestu Tivat, kjer je živel zadnjih dvajset let.

Rojen je bil 30. maja 1921 v vasi Slavsko Polje na Hrvaškem. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju in bil nosilec partizanske spomenice 1941. Po vojni je bil na visokih položajih v floti jugoslovanske mornarice, nato pa opravljal funkcije v glavnem političnem direktoratu ministrstva za narodno obrambo.

Junija 1979 je bil imenovan za načelnika generalštaba JLA, maja 1982 pa za zveznega sekretarja za narodno obrambo. To funkcijo je opravljal do upokojitve v najvišjem mornariškem činu - admiral flote, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Mamula je bil konec osemdesetih simbol moči in neomajnosti JLA in je bil zagovornik odločne akcije JLA po demokratičnih volitvah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Gradnja zasedbne vile in članek v Mladini

Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je Mladina objavila članek z naslovom "Mamula go home", ki je bil prvi večji kamen v plazu, ki je sprožil slovensko osamosvojitev. Članek je govoril o tem, kako je JLA prodajalo orožje v Eritrejo, kjer je ravno potekala državljanska vojna in razsajala lakota. Nekaj tednov kasneje je Mladina tudi razkrila, da naborniki JLA Mamuli v Opatiji gradijo zasebno vilo.

 Naslovnica Mladine marca 1988, na kateri egipčanski sužnji gradijo Mamulino vilo *

Naslovnica Mladine marca 1988, na kateri "egipčanski sužnji" gradijo Mamulino vilo 
© Milan Erič / Mladina

Prispevek je bil skupaj z nekaterimi drugimi, ki so kritizirali nekdanjo armado in državne funkcionarje, nekakšen prelom, saj oblast tovrstnih kritik ni bila vajena. Tožilec je proti Mladini ukrepal zaradi žalitve, Mamula pa je odstopil.

Članek Mamula go home!, ki je bil vzrok, da je Mamula odstopil

Članek Mamula go home!, objavljen v Mladini
© arhiv Mladine

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.