Pričevalci iz Bruslja

Pojasnilo Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji v zvezi z navedbami v članku Boruta Mekine z naslovom „Pričevalci iz Bruslja“ v 47. izdaji Mladine.

Na plenarna zasedanja Evropskega parlamenta so vabljeni vsi novinarji, ki izrazijo svoj interes za pokrivanje dogodka. Za zasedanje, ki je potekalo med 22. in 25. novembrom v Strasbourgu, so se javili samo novinarji TV Slovenija, tednika Domovina in spletnega portala Zavod iskreni.net. Zaprosili so za več mest, ker so se odločili, da bodo bolj obširno pokrivali delo Evropskega parlamenta. Za to plenarno zasedanje so se prijavili že pred mesecem dni, zaradi bolezni pa je eden od predvidenih udeležencev pot v Strasbourg odpovedal.

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vsako leto januarja vsem medijem pošlje dopis, s katerim pozove k prijavam novinarjev za spremljanje plenarnih zasedanj Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Hkrati medijem posredujemo koledar zasedanj in tematike posameznih sej (glede na razpoložljivost informacij). Na tej podlagi nato novinarji izrazijo interes za pokrivanje zasedanj v Strasbourgu – to lahko storijo kadarkoli v letu. Letošnja praksa je bila zaradi epidemioloških razmer drugačna, saj medijsko spremljanje plenarnih zasedanj v fizični obliki do poletja ni bilo mogoče, zato smo se odzivali na spontane prijave novinarjev in bili v stalnih stikih z uredništvi slovenskih medijev. Januarja 2022 bomo medijem znova poslali poziv, da izrazijo interes za spremljanje plenarnih zasedanj Evropskega parlamenta v Strasbourgu v prihodnjem letu.

Naš interes je v čim večji meri in v okviru razpoložljivih sredstev, ki so na voljo v ta namen, omogočiti spremljanje dela Evropskega parlamenta novinarjem, ki izkažejo interes za to, hkrati pa seveda tudi zagotoviti čim večjo raznolikost medijev. Zato k spremljanju plenarnih zasedanj vabimo vse medije, ker nam je v interesu, da so delovanje Evropskega parlamenta in aktualne evropske tematike čim bolje medijsko pokrite. Presoja, ali se bodo novinarji določenega medija udeležili posamezne seje, pa je povsem v rokah uredništev in njihove uredniške politike. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.