STA

 |  Svet

»Zgolj cepljenje ne bo ustavilo širjenja omikrona«

"Nujno je treba sprejeti odločne ukrepe za zmanjšanje prenosa virusa, razbremenitev zdravstvenih sistemov in zaščito najbolj ranljivih v prihodnjih mesecih," je opozorila direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) 

ECDC Director Andrea AmmonAuthor	European Centre for Disease Prevention and Control

Andrea Ammon, direktorica ECDC
© Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) / WikiCommons

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je opozoril, da "samo cepljenje" ne bo zaustavilo naraščanja okužb z različico omikron novega koronavirusa in da so nujno potrebni "odločni ukrepi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V sedanjih razmerah nam samo cepljenje ne bo omogočilo preprečiti vpliva različice omikron, saj ne bo časa za odpravo vrzeli v cepljenju, ki še vedno obstaja," je izjavila direktorica ECDC Andrea Ammon. Po njenih besedah je zelo verjetno, da bo nova različica povzročila dodatne hospitalizacije in smrti poleg tistih, ki jih predvidevajo napovedi, osredotočene na doslej prevladujočo različico delta.

ECDC, ki pokriva 27 držav EU, Norveško in Islandijo, je medtem dvignil oceno tveganja za vpliv različice omikron na javno zdravje na "zelo visoko" in priporočil vrsto tako imenovanih "nefarmacevtskih ukrepov" ter večjo previdnost ob bližajočih praznovanjih in potovanjih.

"V sedanjih razmerah nam samo cepljenje ne bo omogočilo preprečiti vpliva različice omikron, saj ne bo časa za odpravo vrzeli v cepljenju, ki še vedno obstaja."

Andrea Ammon,
direktorica ECDC

"Nujno je treba sprejeti odločne ukrepe za zmanjšanje prenosa (virusa), razbremenitev zdravstvenih sistemov in zaščito najbolj ranljivih v prihodnjih mesecih," je dodala Ammon.

ECDC pri tem med prioritetne ukrepe šteje uporabo mask, delo na daljavo, izogibanje prenatrpanosti na javnih mestih in prevozu, ostajanje doma ob slabem počutju, prezračevanje in vzdrževanje visoke ravni higiene. Pri verjetnih ali potrjenih primerih okužbe z različico omikron bi morala biti prednostna naloga tudi sledenje okužbam, testiranje in samoizolacija pa ostajata pomembno orodje tudi pri cepljenih.

Različica omikron se širi "s hitrostjo, kot je nismo zabeležili pri nobeni drugi različici", je medtem v torek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija in pozvala k uporabi vseh sredstev za preprečevanje covida-19, da bi se izognili preobremenitvi zdravstvenih sistemov v prazničnem času.

9oOQcvxvyjg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.