Tri barve: Zelena

Gospod Miheljak, pišem Vam, ker ste v članku z zgornjim naslovom med drugim zapisali, »da je koncept sredinske zelene stranke Vesna, predvsem koncept sredinca, torej še enega zelenega natega. In še enega natega v inflaciji novih sredinskih strank.« In še da je: »tretja Vesna slej ko prej politična groteska.« Gotovo se zavedate, kako so vaše besede rušilne za Vesno. Zato se ji postavljam v bran. V stranko Vesna so me namreč povabili - še preden se je rodila in ji še niso našli imena. Vabilo me ni presenetilo. Zelene politike so mi blizu, saj se mi zdijo, poleg aktivnih levih politik, edine prave in verodostojne. Članstvo sem vseeno zavrnila. Preveč cenim svobodo, da bi se zavezala še tako napredni politiki. (Pa tudi napisati moram še kaj, pisateljstvo pa zame ni združljivo s politiko.) Postala pa sem Vesnina zagovornica in simpatizerka. Na svojo stran so me dobili takoj! Z vsem! Z napredno mislijo, doslednostjo, z jasno in proaktivno politiko … in s poudarjeno spoštljivim odnosom do žensk, ki ga v tej meri nisem še nikjer srečala. (Dualnost vseh Vesninih funkcij je zgolj posledica tega.) Zato ne razumem Nike Kovač, ki je Vesno na FB-ju označila za »konservativno stranko«. Hotela sem ji že pisati, pa zdaj kar Vam povem, da sem deset in več ur prebila z Vesno v različnih debatah, a sledi konservativizma pri njej še nisem odkrila. Pa prihajajo članice in člani ožjega in širšega Vesninega kroga z vseh koncev Slovenije: iz Trbovelj, Anhovega, Prekmurja, Vrhnike, Moravč … Ljubljane ...

V podnaslovu vašega članka stoji, da je Vesna »nova stranka sredinca«. V prevodu je to: »Fuck of, Vesna!« Tako brzinsko in še pred januarskim kongresom, g. Miheljak?! 50. Mladina je izšla manj kot teden dni po Vesninem rojstvu!? Ker sicer cenim vaša politična stališča, me je vse, kar ste zapisali, toliko bolj sesulo. Retorično se vprašam, koliko ste pa sploh lahko vedeli o Vesni, da ste jo že nekaj dni po rojstvu s takšno slovenceljsko vnemo zrešetali? Macerlove besede v Studiu City so vas asociirale celo na Stalinove iz »Vprašanje leninizma«. Na srečo je vsaj Marcel Štefančič pripeljal Uroša Macerla in Uršo Zgojznik do tega, da je slednja na koncu sklenila, da je Vesna seveda na levi.

Pa kje pa naj bo?! Kje naj bojo, po vsem, kar so ti aktivistke in aktivisti, ki so zdaj Vesna, že naredili in dali skoz? V vseh dolgih letih boja proti izkoriščevalskemu kapitalu, korupciji, klientelizmu, lobijem, dosedanji kratkovidni slovenski okoljevarstveni politiki … proti desničarjem in nacionalistom, proti gnilim lobistom? Zakaj ni že to dovolj? Zakaj jih je treba takoj umazati, jih očrniti in podvomiti vanje? Dva dni po Vesninem rojstvu že pljune Nika na njo, čez tri dni Vlado in … tako naprej … In ker gre za mnenja pomembnih ljudi, so zdaj te besede že povsod. Vsi, ki jih srečam, mi ponavljajo eno in isto in jaz jih prepričujem, da ni tako. Ampak ne, ni prav, ker bi morala Urša in Uroš reči takoj in jasno, da z Janšo pa ne in …!

Na tej točki mi postane res smešno, kaj se niso že prejšnji in predprejšnji pridušali, da z Janšo pa ne, pa je bilo potem v obeh vladah skoraj tretjina janševcev. (Saj se npr. Pivčeva in Počivalšek nista kar sama naredila!) Smešno mi je, ko mi zdaj kdo razlaga janšizem, še pred 20, celo še pred 5 leti me je pa pljuval, ker sem govorila, kar on zdaj kot trobilo ponavlja. Še zdaj pa večina slovenceljnov ne ve ali noče vedeti, ker se jim ne da brati, da je tako daleč v državi prišlo, ker nam vladajo trgovci z orožjem. (V drugačnem besednjaku jih imenujejo tudi trgovci s smrtjo). Niti korona ni prinesla razodetja. Kamuflaža je še tako popolna, da lahko krkoviči celo prodajajo sončne elektrarne.

Bi lahko prosim, že enkrat v tej državi začeli ljudi soditi po njihovih dejanjih?! Besede si morajo še povrniti verodostojnost. Do takrat pa imam raje, da se kdo zmede, da se ne znajde z njimi, ko se znajde pod tolikšnim pritiskom, kot je ustvarjanje nove stranke. Tako jaz to vidim, g. Miheljak. Macerlove besede o greznici so se prehitro izkazale za resnične. Le, da ne morem razumeti, zakaj morajo levaki še sami sebi vedno dolivati gnoj v greznico. V primeru Vesne je to takoj postalo jasno. Celo Nežmahu! Ker je slovenski politični prostor do te mere histeriziran, da se včasih res ne ve, kdo pije, kdo plača, se vprašajmo, zakaj hudiča so pa Vesni, zaupali Evropski Zeleni, celo že kar v naprej in še preden je bila rojena? Celo tako, da jo priznajo kot edino pravo Zeleno stranko na Slovenskem.

Vesnina taktika je (za zdaj, upam), da ne bo odgovarjala na napade ne z leve, ne z desne. Ker nisem članica stranke, ne kršim njenih pravil, zato se ji lažje postavim v bran. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.