Lara Paukovič

 |  Mladina 52  |  Kultura

Naj knjige 2021

Najboljše iz letošnje domače, tuje in prevodne literature

Erica Johnson Debeljak in Aleš Debeljak /

Erica Johnson Debeljak in Aleš Debeljak 
© Borut Krajnc

Lana Bastašić: Ujemi zajca
Rahlo toksično žensko prijateljstvo, roadtrip po Balkanu in po spominih. Recept za roman, ki ga boste prebrali v enem zamahu.

Sally Rooney: Beautiful World, Where Are You (Čudoviti svet, kje si)
Vodilni glas mlajše generacije tudi s tretjim romanom ni razočaral. Romaneskni liki v kaotičnem svetu surovega kapitalizma iščejo srečen konec – tako kot mi vsi.

Emily Ratajkowski: My Body (Moje telo)
Eden od seks simbolov današnjega časa lucidno reflektira moški pogled in patriarhat, ki sta mu omogočila kapitalizirati telo in doseči slavo. Eseji, ki bi jih bile gotovo vesele Marilyn Monroe in številne druge, ki so morale zaradi zreduciranosti na seksualni objekt minimizirati svoj intelektualni potencial.

Goran Vojnović: Đorđić se vrača
Nadaljevanje uspešnice, za katero si nismo mislili, da ga potrebujemo, a smo ugotovili, da ga. V nasprotju s Čefurji raus! sicer malo manj smeha in več solz.

Josip Osti: Panova piščal
Zadnja pesniška zbirka Josipa Ostija, ki se je poslovil letos, polna miline, lepote, ljubezni, nostalgije, pa tudi sprijaznjenja z odhajanjem.

Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica
Intimna, brutalno iskrena izpoved o prebolevanju izgube moža, ki si je prislužila nagrado Slovenskega knjižnega sejma za knjigo leta.

Kazuo Ishiguro: Klara and the Sun (Klara in sonce)
Ishigurova pisava je vedno uteha v ponorelem vsakdanjiku. Tokrat se britanski nobelovec ukvarja z odnosom med človekom in umetno inteligenco.

Irena Svetek: Rdeča kapica
Trenutno najboljša slovenska kriminalka, ki v reševanju primera umora trinajstletne deklice preplete najlepše in najbolj surove plati človeškega obstoja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.