DK, STA

 |  Svet

Rusija: »Težko se je izogniti vtisu, da Ukrajince za roko vodijo ameriški kolegi«

Rusija očita ZDA oviranje pogajanj z Ukrajino, obenem pa trdi, da ukrajinska oblast nenehno spreminja stališča

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov
© ITAR TASS / Mitya Aleshkovsky

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes očital ZDA, da skušajo ovirati pogajanja z Ukrajino. Da so pogajanja težka, je izpostavil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je obenem pozval Zahod k novim sankcijam proti Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lavrov je bil danes kritičen do ZDA. "Pogovori so težki, ukrajinska stran stalno spreminja svoja stališča. Težko se je izogniti vtisu, da jih za roko vodijo ameriški kolegi," je povedal.

Prepričan je, da si Washingtonu ne želi, da bi se pogajalski proces končal hitro, saj da računajo na nadaljnje zalaganje Ukrajine z orožjem.

"Pogovori so težki, ukrajinska stran stalno spreminja svoja stališča. Težko se je izogniti vtisu, da jih za roko vodijo ameriški kolegi." 

Sergej Lavrov,
ruski zunanji minister

Pogajanja je komentiral tudi Zelenski v videu, ki ga je objavil zgodaj davi. "So zelo težka, na trenutke škandalozna, ampak napredujemo korak za korakom," je povedal.

Pojasnil je, da se pogajalci slišijo vsak dan. "Delali bomo, borili se bomo, kolikor bo možno. Do konca. Pogumno in odprto," je povedal.

Ob tem se je zahvalil mednarodni skupnosti za podporo, ki jo je izkazala Ukrajini ter izrazil upanje, da bodo vrhovi G7, Nato in EU ta teden vodili v nadaljnjo podporo in sankcije proti Rusiji.

WtqPN7rYhCw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.