Izak Košir

 |  Mladina 12  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Razcufane zgodbe

Razcufane zgodbe
© Jaka Varmuž

Razcufane zgodbe, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 26/03 ob 17. uri

Z gledališko-pripovedovalsko uprizoritvijo Razcufane zgodbe se bo odprl 14. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki prinaša kar 120 dogodkov za otroke, mlade in njihove starše. Razcufane zgodbe je po zgodbah Petra Svetine režirala Maruša Kink. Štirje pripovedovalci (Lina Akif, Daša Doberšek, Blaž Šef, Stane Tomazin) in trije živahni glasbeniki (Pantaloons) vsepovsod stikajo za zgodbami in v pripovedi vpletajo zvoke, slike, predmete in občinstvo. Pri tem ves čas lovijo ravnotežje med tem, kar uprizarjajo, in tem, kar po pripovedovalsko ubesedujejo, da si lahko gledalci – tudi najmlajši – v mislih to predstavljajo sami.

Benjamin Zajc: 8372, AGRFT, Ljubljana

30/03, 31/03 & 01/04

Študent AGRFT Benjamin Zajc je o svojem performansu 8372, ki bi moral biti premierno predstavljen že aprila 2020 v Beogradu, zapisal, da se po njegovih žilah pretaka kri, ki se je dve leti pred njegovim rojstvom (rojen je leta 1997) kot branik pravice umivala v klavnici 8372 življenj, v Srebrenici: »Hotel ali ne, se po mojem telesu zažene 100.000-krat na dan. Zato bom v naslednjih treh dneh – v iskanju lastne katarze – osem ur na dan z 8372 grami kavnih zrn poskušal ustvariti prostor očiščenja in pokore.« V treh dneh performansa, ki ga bo vsak dan izvajal med 10. in 18. uro, obiščite levo klet AGRFT na Trubarjevi ulici 3 v Ljubljani in vrzite svoj gram kave v vrečo kolektivne krivde.

Klub kratkih 2.0, Linhartova dvorana, Radovljica

01/04 ob 19.00

Klub kratkih do tega petka, 25. marca, zbira prijave za kratke filme, ki jih bodo petek za tem, 1. aprila, predvajali v okviru Kino kluba v Linhartovi dvorani Radovljica, pospremil pa jih bo pogovor s filmskimi ustvarjalci. Klub kratkih je odprta platforma za vse ustvarjalce kratkih filmov, ki želijo svoje delo pokazati na velikem platnu, pa tudi za vse ljubitelje filma, ki želijo videti delo še neuveljavljenih filmarjev ter se vključevati v diskurze o filmskem ustvarjanju. Januarja so na svoji prvi prireditvi gostili deset neodvisnih kratkih filmov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.