Izak Košir

 |  Mladina 13  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov.

Laibach Kunst: Štirje jezdeci apokalipse

Laibach Kunst: Štirje jezdeci apokalipse

Laibach Kunst: Apokalipsa in ostale zgodbe, Galerija SLOART, Ljubljana

Odprtje 01/04 ob 19.00

Med najpomembnejše kulturne dogodke letošnje pomladi moramo uvrstiti razstavo umetniških slik kolektiva Laibach, ki ga svetovno občinstvo najbolj pozna po glasbenem angažmaju, a pod imenom Laibach Kunst ustvarja tudi vizualne umetnine, ki dosegajo astronomske cene. To še zlasti velja za predelavo znamenitega bibličnega motiva štirih jezdecev Apokalipse iz Novega testamenta, kot ga je originalno zasnoval nemški slikar Werner Peiner, ki je bil v času tretjega rajha eden najbolj slavljenih nemških režimskih umetnikov. Laibach je motiv štirih jezdecev najprej uporabil v notranjosti albuma Let it Be (1988), leta 2008 ga je prelil še na platno. Ta motiv si lahko zdaj ogledamo skupaj z drugimi izbranimi Laibachovimi slikami, ustvarjenimi med letoma 1982 in 2009.

ŠKUC 50, TAM--TAMova plakatna galerija Figovec, Ljubljana

01/04 —28/04

Študentski kulturni center ali ŠKUC, eno vidnejših in pomembnejših središč za predstavitev sodobnega kulturno-umetniškega ustvarjanja v Sloveniji, je te dni obeležil častitljivih petdeset let od začetka delovanja. Ob tej priložnosti pripravljajo več dogodkov, osrednji pa je ulična razstava plakatov, ki so jih v petih desetletjih za ŠKUC ustvarili priznani oblikovalci in umetniki. Plakati v zelo raznolikih estetikah, razstavljeni v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec v Ljubljani, nas vabijo, da se spomnimo nekaterih pomembnejših dogodkov, ki jih je društvo doslej pripravilo – likovnih, glasbenih, gledaliških, filmskih, založniških, aktivističnih ter tistih za otroke in mlade.

Pasolini 100!, Slovenska kinoteka, Ljubljana

Do 08/05

Na filmski retrospektivi Pasolini 100! bodo prikazali vse filme režiserja Piera Paola Pasolinija in nekaj dokumentarcev, posvečenih njegovemu življenju in delu. V vitrinah Dvorane Silvana Furlana pa bo do 30. junija na ogled tudi razstava o njegovem filmskem ustvarjanju, ki je nastala v sodelovanju s kulturnim centrom Cinemazero iz Pordenona in Kinoteko iz Bologne. Spored na kinoteka.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.