STA

 |  Politika

Janša čestital Orbanu: »Dobro je imeti prijatelje za sosede«

Slovenski premier pohitel s čestitko svojemu madžarskemu kolegu

Janez Janša in Viktor Orban

Prijatelja in politična sopotnika: Janez Janša in Viktor Orban
© Sašo Bizjak / Večer

Slovenski premier Janez Janša je ponoči na Twitterju čestital madžarskemu kolegu Viktorju Orbanu, čigar stranka Fidesz je v nedeljo že četrtič zapored prepričljivo slavila na parlamentarnih volitvah. Kot je dodal Janša, ki velja za Orbanovega zaveznika in tudi prijatelja, "je dobro imeti prijatelje za sosede".

Orbanova stranka Fidesz bo sodeč po uradnih rezultatih po 90 odstotkih preštetih glasov v parlamentu znova imela dvotretjinsko, t. i. ustavno večino, kakršno je imela tudi v vseh treh mandatih doslej. Takšna večina ji omogoča bolj ali manj neomejeno vladanje, saj lahko v parlamentu sama ne le sprejema zakone, ampak tudi spreminja ustavo.

Fideszev nedeljski uspeh je sicer presenetljiv, saj so ankete napovedovale tesnejši bolj med njim in opozicijo, ki se je tokrat prvič uspela poenotiti za skupnim premierskim kandidatom Petrom Marki-Zayem. Večina poznavalcev je resda pričakovala zmago Orbanove stranke, a obenem napovedovala, da bo najverjetneje izgubil dvotretjinsko večino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.