IK, STA

 |  Politika

»Ne samo, da je nedopustno, je tudi nezakonito«

V Inštitutu 8. marec razmišljajo o ovadbi inšpektorja 

Nataša Pirc Musar, odvetnica Inšti

Pravna zastopnica Inštituta 8. marec Nataša Pirc Musar je glede opozorila, da prekrškovni organ nikoli ne sme pozivati nekoga, ki je v prekrškovnem postopku, da on predloži dokaze.
© Uroš Abram

Iz Inštituta 8. marec so v pozivu na dopis inšpektorata za notranje zadeve sporočili, da z zbiranjem podpisov v podporo predlogu zakona proti škodljivim ukrepom oblasti ne vodijo volilne kampanje, saj da ne širijo političnih oglaševalskih vsebin. V omenjenem inštitutu skupaj z odvetniško službo razmišljajo o vložitvi kazenske ovadbe zoper inšpektorja.

Predstavniki organizacije so že v minulih dneh opozorili, da so od začetka zbiranja podpisov v podporo predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike deležni pritiskov oblasti. V vrstah koalicije namreč trdijo, da je zbiranje podpisov nezakonito, ker da je del neprijavljene predvolilne kampanje. Inštitut je v zvezi s tem dobil tudi poziv za pojasnila od inšpektorata za notranje zadeve.

Njihova pravna zastopnica Nataša Pirc Musar pa je glede slednjega na današnji spletni novinarski konferenci opozorila, da "prekrškovni organ nikoli ne sme pozivati nekoga, ki je v prekrškovnem postopku, da on predloži dokaze. Pot mora biti obratna. Ne samo, da je nedopustno, je tudi nezakonito," je na današnji novinarski konferenci dejala Pirc Musar.

Po njenih navedbah morajo tisti, ki so v prekrškovnem postopku, imeti pravico do molka in privilegij zoper samoobtožbo, inšpektorat pa da Inštituta o tem ni podučil. V inšpektoratu pa tudi niso navedli, kateri prekršek jim sploh očitajo, niti niso navedli dejstev in dokazov, iz katerih naj bi izhajal, je izpostavila.

"Prekrškovni organ nikoli ne sme pozivati nekoga, ki je v prekrškovnem postopku, da on predloži dokaze. Pot mora biti obratna. Ne samo, da je nedopustno, je tudi nezakonito."

Nataša Pirc Musar,
pravna zastopnica Inštituta 8. marec

Zato resno razmišljajo, da bi proti inšpektorju, podpisanemu pod dopis, vložili kazensko ovadbo zaradi zlorabe uradnega položaja, je navedla.

V Inštitutu so kljub temu odgovorili na poziv in v odgovoru pojasnili, da ne vodijo volilne kampanje, saj da ne širijo političnooglaševalskih vsebin, kot to piše v zakonu o volilni in referendumski kampanji.

"Pravna mreža za varstvo demokracije je nastala prav zaradi vse več postopkov, v katerih se znajdejo posamezniki in posameznice ter organizacije, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih. Pri tem gre ponavadi za to, da država (vlada, policija, inšpekcijski organi) začne neke postopke zoper posameznike_ce ali organizacije, kot v tem primeru zoper Inštitut 8. marec, z namenom ustrahovanja in omejevanja kritike. Verjamemo, da se je temu potrebno nujno zoperstaviti s strokovno in sistematično uporabo prava."

Katarina Bervar Sternad in Anuška Podvršič,
Pravna mreže za varstvo demokracije

Katarina Bervar Sternad s Pravne mreže za varstvo demokracije pa je navedla, da bodo v pravni mreži primer prijavili kot t. i. slapp ukrep. To so napadi, kampanje blatenja, klevetanje, kazenske preiskave in strateške tožbe proti udeležbi javnosti, ki jih izvajajo vplivne javne osebnosti in politiki. O primeru pa bodo poročali tudi Evropski komisiji v okviru mehanizma o poročanju o stanju vladavine prava v Sloveniji, je še napovedala.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je ob tem še dejala, da ideja kampanje Gremo volit govori o osnovni državljanski pravici in bo živela naprej, ne glede na prijeme oblasti, saj je kampanja več kot le inštitut.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.