DK, STA

 |  Svet

V Rusija aretirali opozicijskega politika

Vladimir Kara-Murza je moral noč preživeti na policijski postaji v Moskvi

Ruski opozicijski politik Vladimir Kara -Murza

Ruski opozicijski politik Vladimir Kara-Murza
© Mykola Swarnyk / Wikimedia Commons

Policija je v ponedeljek pred njegovim domom v Moskvi aretirala ruskega opozicijskega politika Vladimirja Kara-Murzo, ki je moral noč preživeti na policijski postaji, je sporočil odvetnik politika Vadim Prohorov.

Štiridesetletnika so aretirali, ker mu očitajo upiranje državnem oblastem. Zaenkrat ni znano, ali mu očitajo še kaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Pozorno spremljamo razmere in zahtevamo takojšnjo izpustitev." 

Anthony Blinken,
ameriški zunanji minister

Kara-Murza, ki velja za ostrega kritika ruskega predsednika Vladimirja Putina, je že dvakrat komaj preživel skrivnostno zastrupitev, za kar je okrivil ruske obveščevalne sile. Glede na ugotovitve preiskovalne skupine Bellingcat so politika zasledovali agenti FSB, ki so domnevno vpleteni tudi v zastrupitev opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je na Twitterju izrazil zaskrbljenost zaradi aretacije. "Pozorno spremljamo razmere in zahtevamo takojšnjo izpustitev," je zapisal.

3U6OZDXxQtY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.