STA

 |  Politika

Skrajna desnica prvič od časa fašističnega režima v regionalni španski vladi

Skrajno desna stranka Vox je v 81-članskem regionalnem parlamentu osvojila 13 sedežev

Alfonso Fernández Mañueco iz konservativne Ljudske stranke

Alfonso Fernández Mañueco iz konservativne Ljudske stranke
© Tarek Mohamed / Flickr

Parlament španske regije Kastilja in Leon je v ponedeljek zvečer potrdil regionalno vlado, v kateri bodo poleg konservativcev prvič od konca Francovega režima pred desetletji skrajni desničarji, stranka Vox, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlado bo vodil Alfonso Fernandez Manueco iz konservativne Ljudske stranke.

Kastilja in Leon, regija z 2,4 milijona prebivalcev severno od Madrida, že desetletja velja za trdnjavo desnice. Na zadnjih regionalnih volitvah februarja je zmagala Ljudska stranka, skrajno desna stranka Vox pa je v 81-članskem regionalnem parlamentu osvojila 13 sedežev.

V regionalni vladi bo imela tri ministre, vodila pa bo tudi regionalni parlament. S konservativci bodo imeli v parlamentu tako absolutno večino. V Španiji, ki je močno decentralizirana država, imajo regije obsežne pristojnosti.

"Ta koalicijska vlada je možna alternativa za celo Španijo," je dejal vodja Voxa Santiago Abascal. Njegov cilj je priti v vlade v še drugih španskih regijah ter tudi na nacionalni ravni. Parlamentarne volitve v Španiji bodo sicer čez dve leti.

Nasprotniki Vox, ki zagovarja skrajno desna in protimigrantska stališča, obtožujejo nostalgije za diktaturo Francisca Franca med letoma 1939-1975. Stranka je bila sicer ustanovljena leta 2014, vstop v katerega od regionalnih parlamentov ji je prvič uspel leta v 2018 v Andaluziji, najbolj naseljeni španski regiji, kjer so tradicionalno močni socialisti.

Na zadnjih parlamentarnih volitvah v Španiji leta 2019 je stranka Vox postala tretja največja politična sila v državi, za vladajočimi socialisti in opozicijsko Ljudsko stranko.

dzHQV-X80XU

AqEnPrgV_As

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.