STA

 |  Svet

Spopadi v Ukrajini: »Kje je Moskva? Potonila je.«

Huje poškodovano rusko raketno križarko naj bi zajel požar, nato pa naj bi potonila

Medtem ko se v Ukrajini nadaljujejo spopadi predvsem na vzhodu države, iz Črnega morja poročajo o huje poškodovani ruski raketni križarki, ki jo je zajel požar in naj bi potonila. Ukrajinska stran sicer trdi, da so eno glavnih ladij ruske mornarice zadele ukrajinske rakete.

Rusko obrambno ministrstvo je davi sporočilo, da je na križarki Moskva izbruhnil požar, ki je zajel tudi strelivo, ki je eksplodiralo. "Ladja je huje poškodovana," so dodali. Ob tem še preučujejo, kaj je povzročilo požar, posadko pa so evakuirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je guverner Odese Maksim Marčenko preko Telegrama sporočil, da so ukrajinske rakete pozno v sredo zadele ladjo in jo huje poškodovale. Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič pa je sporočil, da se je s križarko zgodilo nekaj presenetljivega in da ne razumejo točno, kaj se je zgodilo. "Počasi gori. Točno sedaj. In zaradi razburkanega morja ni jasno, ali bo lahko pomoč prišla do nje," je davi sporočil v objavi na portalu YouTube.

"Počasi gori. Točno sedaj. In zaradi razburkanega morja ni jasno, ali bo lahko pomoč prišla do nje."

Oleksij Arestovič,
svetovalec ukrajinskega predsednika

Kasneje je potrdil, da je Moskva potonila. "Kje je Moskva? Potonila je," je tvitnil Arestovič. Navedb sicer še ni bilo možno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusko obrambno ministrstvo je navedbe Ukrajine zavrnilo. "Križarka Moskva je še nad gladino," so sporočili. Kot so dodali, je požar lokaliziran in ne beležijo več eksplozij streliva. Trenutno delajo na tem, da bi ladjo odvlekli do pristanišča.

Raketna križarka Moskva, ki so jo zgradili v ukrajinskem Mikolajivu, je v uporabi od začetka 80. letih prejšnjega stoletja. S 510-člansko posadko je med drugim služila tudi v konfliktu v Siriji, kjer je varovala ruske sile v oporišču Hmeimim. Gre tudi za križarko, ki je ob začetku invazije na Ukrajino zahtevala predajo ukrajinskih sil na Kačjem otoku.

Spopadi v Ukrajini se medtem krepijo na vzhodu države. Ruska vojska je sicer po lastnih navedbah prevzela nadzor nad večino Mariupolja, so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva. Preostale ukrajinske sile pa naj bi blokirali, so dodali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinska stran teh navedb ni potrdila. Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je za nemško televizijo ARD zatrdil, da mesto ostaja ukrajinsko. Domnevno predajo več kot 1000 ukrajinskih vojakov je župan, ki trenutno ni več v mestu, a ostaja v Ukrajini, označil za lažne novice.

Ameriški inštitut ISW pa ocenjuje, da bodo ruske sile verjetno prevzele nadzor nad mestom v prihodnjem tednu.

Rusija okrepljeno nadaljuje spopade na vzhodu. O novih smrtnih žrtvah med drugim poročajo iz Harkova. Po raketnem napadu ruskih sil so umrli štirje civilisti, deset pa jih je bilo ranjenih, je sporočil tamkajšnji guverner Oleg Sinegubov.

Po oceni britanskega obrambnega ministrstva bo še naprej tarča civilna infrastruktura. "Mesti Kramatorsk in Kostjantinivka bosta verjetno cilja podobnega ruskega nasilja," so sporočili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je sporočil, da so ruske sile na severu države za seboj pustile veliko število min in granat, ki jih sedaj odstranjujejo.

V svojem rednem nočnem nagovoru se je zahvalil Poljski in baltskim državam za njihovo podporo po obisku štirih predsednikov v Kijevu. Pomembno je, da so predsedniki obiskali Borodjanko, kjer so se prepričali o grozotah, je dejal. "Za predsednike je to še en argument, da ostreje pozivajo k oprijemljivim sankcijam proti Rusiji," je povedal.

Ob tem je Zelenski znova pozval Evropsko unijo, naj se odreče ruskim energentom.

dpzRukn36vY

XKUhBqpZ_Jg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.