Oštro.si

 |  Družba

Kako je direktor prevzel Datalab

Andrej Mertelj je leta 2010 prek družbe z Britanskih deviških otokov na skrivaj prevzel več kot polovični delež v podjetju

Direktor Datalaba Andrej Mertelj je leta 2010 prek družbe z Britanskih deviških otokov na skrivaj prevzel več kot polovični delež v podjetju, ne da bi objavil prevzemno ponudbo. Prevzem so razgalili Pandorini dokumenti.

»Zdelo se mi je pomembno, da se pred kotacijo razkrijem kot glavni lastnik,« je svoj nakup nekaj manj kot 45-odstotnega deleža v podjetju Datalab leta 2008 za Finance komentiral Andrej Mertelj. Istega leta se je na ljubljanski borzi začelo trgovanje z Datalabovimi delnicami.

Dve leti pozneje, decembra 2010, je Mertelj še skoraj četrtinski delež Datalaba kupil prek svojega podjetja Eglath Ventures S.A. z Britanskih Deviških otokov, kažejo dokumenti, ki jih je v okviru projekta Pandorini dokumenti pridobil nepridobitni spletni medij Oštro.

Datalabov direktor Andrej Mertelj je tako postal tudi večinski lastnik podjetja. Za Oštro je sicer trdil, da je šlo za krajo identitete, vendar je bil Eglath Ventures sedem let ključni lastnik Datalaba, z njim pa so novinarji Oštra povezali še vsaj dva druga sodelavca v Datalabu.

Po tedanjih predpisih bi moral Mertelj konsolidacijo lastništva razkriti drugim vlagateljem, prav tako pa bi moral objaviti prevzemno ponudbo in manjšinskim delničarjem ponuditi odkup njihovih deležev. Tega ni storil.

Več o prevzemu Datalaba lahko preberete v Oštrovi preiskavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.