Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Pica, 1500 kalorij

Danes je nov dan

Danes je nov dan

V Združenem kraljestvu je po novem na restavracijskih jedilnikih poleg jedi zapisana tudi njihova kalorična vrednost. Resda gre za poskus spopadanja s prekomerno telesno težo populacije, a poskus je bolj klavrn. Kakšnih konkretnih koristi od kalorij na menijih ne bo: ljudje se bodo ob naročanju 2500 kalorij vredne svinjske potrebuševine počutili še slabše kot zdaj – ali pa jim bo še naprej vseeno. 

Če kaj, poteza razgrinja prevladujočo bedo restavracijskega kuhanja, ki se zanaša na nezdrave sestavine, kot je npr. sladkor. Namesto da bi uvedli vzpodbude za zdravo, lokalno pridelano in sezonsko hrano, krivdo in odgovornost valijo na potrošnika, čigar edina pametna, ne pa vedno izvedljiva izbira je tako – vsakodnevno kuhanje.

Kdor se spomni neuspešne odisejade Jamieja Oliverja, da bi nekaj zdravja vnesel v prehrano šolskih otrok, bo razumel, da bi vsak poskus posega v prehranjevalno kulturo na Otoku naletel na velik odpor, nezadovoljni volilci pa so za oblast očitno večja skrb kot debeli.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.