STA

 |  Svet

»Zaupanja med Zahodom in Rusijo ne bo še desetletja«

Turški zunanji minister je opozoril, da bo po ruski invaziji na Ukrajino za ponovno vzpostavitev zaupanja med Zahodom in Rusijo potrebnih "več deset let"

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin nista več prijatelja ...

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin nista več v prijateljskih oziroma zavezniških odnosih ... 
© © David Lienemann / Wikimedia Commons

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je opozoril, da bo po ruski invaziji na Ukrajino za ponovno vzpostavitev zaupanja med Zahodom in Rusijo potrebnih "več deset let", navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je dejal, da Turčija še vedno verjame v delovanje diplomacije.

"Priča smo začetku nove hladne vojne," je dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, ki je spregovoril na skupni novinarski konferenci z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom, ki se je mudil na obisku v Turčiji.

"Dolgo bo trajalo, da bomo to premostili. Za ponovno vzpostavitev zaupanja bo morda potrebnih več deset let, vendar menimo, da je vseeno potrebno hitro sprejeti ukrepe za prekinitev ognja. Verjamemo, da diplomacija še vedno lahko deluje," je dodal.

"Dolgo bo trajalo, da bomo to premostili. Za ponovno vzpostavitev zaupanja bo morda potrebnih več deset let, vendar menimo, da je vseeno potrebno hitro sprejeti ukrepe za prekinitev ognja. Verjamemo, da diplomacija še vedno lahko deluje."

Mevlüt Cavusoglu,
turški zunanji minister

Turčija je doslej že gostila dva kroga pogovorov med ruskimi in ukrajinskimi pogajalci, pri čemer je za prekinitev mirovnega procesa okrivila domneve o grozodejstvih ruske vojske v kijevskem predmestju Buča in raketni napad na železniško postajo v Kramatorsku.

Turčija, ki je v dobrih odnosih tako z Rusijo kot z Ukrajino, poskuša aktivno posredovati pri končanju skoraj dva meseca trajajočega konflikta. Kot članica Nata je Kijevu dobavila brezpilotna letala, vendar pa se ni pridružila zahodnim sankcijam proti Moskvi.

Tudi madžarski minister Szijjarto je dejal, da Madžarska ne namerava podpreti sankcij proti dobavi nafte in plina iz Rusije. "Madžarska bo ruski plin dobavljala brez prekinitev," je po navedbah AFP dejal za turško televizijo TRT.

1v5PRG9KL3k

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.