STA

 |  Svet

»Mislim, da bomo morali iz etičnih razlogov kmalu ustaviti dobavo plina iz Rusije«

Italijanski ekološki minister je ob tem je napovedal, da zahodna slovenska soseda ruskega plina ne bo več potrebovala v roku 18 mesecev

Italija je etično zavezana, da "kmalu" preneha kupovati ruski plin, saj s plačili financira vojno v Ukrajini, je v današnjem v intervjuju za časnik La Stampa dejal italijanski minister, pristojen za ekološko tranzicijo, Roberto Cingolani. Ob tem je napovedal, da zahodna slovenska soseda ruskega plina ne bo več potrebovala v roku 18 mesecev.

"Mislim, da bomo morali iz etičnih razlogov kmalu ustaviti dobavo plina iz Rusije," je Cingolani dejal v pogovoru, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Minister se v iskanju novih energetskih virov trenutno mudi na dvodnevnem obisku v Angoli in Republiki Kongo.

"Zelo hitro diverzificiramo svoje vire," je dejal. Italija si namreč prizadeva zmanjšati odvisnost od Rusije, ki dobavlja približno 45 odstotkov plina v Italijo.

"V drugi polovici prihodnjega leta bomo zares postali skoraj popolnoma neodvisni."

Roberto Cingolani,
italijanski minister, pristojen za ekološko tranzicijo

Močno odvisnost Evrope od ruskega plina je označil za veliko geopolitično napako.

Cingolani je napovedal, da država v 18 mesecih ne bo več potrebovala ruskega plina. "V drugi polovici prihodnjega leta bomo zares postali skoraj popolnoma neodvisni," je dejal za časnik La Stampa.

Pred dvema tednoma je sicer še izrazil pričakovanje, da bo doseganje neodvisnosti trajalo do treh let, izpostavlja AFP.

P7mal4B7LrQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.