DK, STA

 |  Svet

Japonska sporne otoke označila za »nezakonito okupirane« s strani Rusije

Državi si že od druge svetovne vojne prizadevata za dogovor o sporazumu glede otokov, ki jih Moskva imenuje Kurili, Tokio pa Severna ozemlja.

Japonska je včeraj po skoraj dveh desetletjih štiri sporne otoke označila za "nezakonito okupirane" s strani Rusije, medtem ko so se odnosi med državama zaradi vojne v Ukrajini zaostrili. Državi si že od druge svetovne vojne prizadevata za dogovor o sporazumu glede otokov, ki jih Moskva imenuje Kurili, Tokio pa Severna ozemlja.

Japonsko zunanje ministrstvo je izraz "okupacija" nazadnje uporabilo leta 2003 v svojem letnem poročilu o politiki za opis otokov, ki jih Moskva imenuje Kurili, Tokio pa pozna kot Severna ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letošnje poročilo prihaja v času, ko Japonska in njene partnerice iz skupine G7 uvajajo stroge sankcije proti Rusiji in tik pred ključno revizijo japonske strategije nacionalne varnosti, ki naj bi bila opravljena konec tega leta.

V poročilu navajajo, da naj bi največjo oviro med Japonsko in Rusijo predstavljali otoki Severna ozemlja, ki jih poročilo opisuje kot "japonska ozemlja, nad katerimi ima Japonska suverene pravice, vendar jih trenutno nezakonito zaseda Rusija", poroča AFP.

Sicer je bilo podobno besedilo uporabljeno že v prejšnjih letih, vendar brez besedne zveze "nezakonito okupirana".

Moskva je prejšnji mesec sporočila, da bo pogovore opustila, pri čemer je navedla "nezmožnost" nadaljevanja pogovorov "z državo, ki je zavzela odkrito sovražno stališče in si prizadeva škodovati interesom Rusije".

Iz japonskega zunanjega ministrstva tudi sporočajo, da bo ukrajinska kriza upočasnila pogovore o končnem sporazumu z Rusijo.

N0AjdFIx9PY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.