DK, STA

 |  Svet

Ukrajinska vojska trdi, da ji je uspelo ustaviti več ruskih napadov

Ruske sile pa so sporočile, da so ponoči sestrelile dva ukrajinska drona

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo ruski napadi, ki so znova terjali civilne žrtve, med drugim na severovzhodu regije Harkov in na vzhodu regije Doneck. Med drugim naj bi Rusi sprožili močan napad v smeri od Izjuma proti Kramatorsku, a ga je ukrajinskim silam uspelo odbiti. Kijev je medtem Rusiji predlagal poseben krog pogajanj glede Mariupolja.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa davi v svojem rednem poročilu s terena sporočila ukrajinska vojska, jim je uspelo ustaviti več ruskih napadov na vzhodu države, vključno z ruskimi napadi v smeri od Izjuma proti Kramatorsku.

V Donecku in južneje so se ruske sile omejile predvsem na silovito topniško obstreljevanje ukrajinskih položajev, do novega poskusa zavzetja je prišlo le pri manjšem kraju Popasna, za katerega siloviti boji potekajo že več tednov.

V pristaniškem mestu Mariupolj pa so Rusi z bombami in raketami znova obstreljevali območje jeklarne Azovstal, kjer vztrajajo še zadnji ukrajinski branitelji v tem mestu, tam pa naj bi bili ujeti tudi številni civilisti, med njimi otroci.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je Moskvi ponoči predlagal poseben krog mirovnih pogovorov, katerih cilj bi bil dogovor o prekinitvi ognja in usodi ukrajinskih sil in civilistov v Mariupolju, ki je z izjemo Azovstala po več tednih silovitega obleganja zdaj bolj ali manj v ruskih rokah.

Več raket je po navedbah ukrajinske strani danes priletelo tudi na osrednji in zahodni del države, med drugim na območje Lvova in Vinice. Pri tem je bilo zadetih tudi več železniških postaj, je sporočil prvi mož ukrajinskih železnic Oleksander Kamišin in dodal, da so bili iz varnostnih razlogov primorani spremeniti pot in vozni red več vlakov.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je Moskvi ponoči predlagal poseben krog mirovnih pogovorov, katerih cilj bi bil dogovor o prekinitvi ognja in usodi ukrajinskih sil in civilistov v Mariupolju, ki je z izjemo Azovstala po več tednih silovitega obleganja zdaj bolj ali manj v ruskih rokah.

Britanski obveščevalci so medtem v svojem zadnjem poročilu davi potrdili, da Rusija načrtuje izvedbo prirejenega referenduma v Hersonu na jugu Ukrajine, s katerim želi upravičiti svojo okupacijo na tem območju.

Kot so dodali, je Herson ključen za doseganje cilja, ki si ga je v invaziji zastavila Rusija, in sicer da vzpostavi kopenski most do polotoka Krim, ki si ga je priključila že leta 2014, in zavzame ne le vzhod, ampak tudi jug Ukrajine.

Herson je sicer edino večje ukrajinsko mesto, ki ga je Rusija v invaziji, ki se je prevesila že v tretji mesec, uspela zavzeti. A nekatera okoliška območja so medtem znova zavzele ukrajinske sile in spopadi tam se nadaljujejo.

Ruske sile, ki so ukrajinske v preteklosti že večkrat obtožile izvajanja napadov na ruskih tleh, so medtem danes sporočile, da so v bližini meje ponoči sestrelile dva ukrajinska drona. Po besedah guvernerja pokrajine Kursk Romana Starovojta ju je sestrelila ruska zračna obramba, žrtev ali škode pa da ni bilo.

NjJvu23cr9I

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.