STA

 |  Svet

Bruselj predlaga prepoved uvoza ruske nafte

Embargo, ki ga predlaga Evropska komisija v šestem svežnju sankcij proti Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
© Gabor Kovacs / Flickr

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi postopno uvedbo embarga na uvoz nafte iz Rusije. Poleg tega komisija predlaga izključitev banke Sberbank iz sistema Swift.

"Predlagamo prepoved uvoza ruske nafte. To bo popolna prepoved vse nafte," je danes v Evropskem parlamentu povedala von der Leyen. Komisija po njenih besedah predlaga postopno uvedbo embarga. Za surovo nafto predlaga šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa se bo to izteklo konec leta, je dejala predsednica komisije.

"Tako bomo okrepili pritisk na Rusijo, a obenem kar se da zmanjšali kolateralno škodo za nas in naše partnerje po svetu," je poudarila. "Ne bo lahko. Nekatere države članice so močno odvisne od ruske nafte. Vendar to preprosto moramo storiti," je še povedala.

Poleg tega komisija po besedah predsednice predlaga izključitev dodatnih treh bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, tudi največje ruske banke Sberbank. Na ruskem bančnem trgu ima ta okoli 37-odstotni delež.

"Tako bomo okrepili pritisk na Rusijo, a obenem kar se da zmanjšali kolateralno škodo za nas in naše partnerje po svetu. Ne bo lahko. Nekatere države članice so močno odvisne od ruske nafte. Vendar to preprosto moramo storiti." 

Ursula von der Leyen,
predsednica Evropske komisije

Povedala je še, da Evropska komisija predlaga tudi prepoved oddajanja treh ruskih državnih televizij v EU. Za katere televizije gre, ni sporočila.

Predlaga še uvrstitev visokih vojaških uradnikov in drugih posameznikov, "ki so zagrešili vojne zločine v Buči in so odgovorni za nečloveško obleganje Mariupolja", na seznam sankcij. "To pošilja pomemben signal vsem zločincem, vpletenim v vojno Kremlja: Vemo, kdo ste, odgovarjali boste," je poudarila predsednica komisije.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP komisija predlaga, da se na seznam sankcioniranih posameznikov uvrsti tudi patriarha ruske pravoslavne cerkve Kirila. Označila ga je za "dolgoletnega zaveznika Vladimirja Putina, ki je postal eden glavnih podpornikov ruske vojaške agresije proti Ukrajini".

V skladu s predlogom bi na seznam oseb, ki bi jim zamrznili premoženje in prepovedali vstop v EU, dodali skupno 58 ljudi. Med njimi tudi ženo, hčer in sina tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, navaja AFP.

Kot je v parlamentu še povedala von der Leynova, predlagajo tudi prepoved zagotavljanja storitev na področju računovodstva in svetovanja ruskim podjetjem.

"Z vsemi temi ukrepi ruskemu gospodarstvu onemogočamo možnosti za diverzifikacijo in modernizacijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je želel Ukrajino izbrisati z zemljevida. Jasno je, da ne bo uspel. Nasprotno: Ukrajina je vstala v pogumu in enotnosti. Njegova država, Rusija, pa tone," je von der Leyen še povedala v nagovoru evropskim poslancem.

Sankcije morajo zdaj potrditi države članice. Veleposlaniki članic pri EU sankcije že obravnavajo. Kdaj bo dosežen dogovor, je težko napovedati, saj je Madžarska napovedala veto na uvedbo embarga na nafto.

Da bi Madžarska in Slovaška pristali na sankcije, naj bi jima dovolili izjemo, da lahko surovo nafto po obstoječih pogodbah od Rusije kupujeta do konca leta 2023. Tako zanju ne bi veljalo šestmesečno prehodno obdobje za uvedbo embarga na uvoz surove nafte iz Rusije, poroča tiskovna agencija Reuters.

Predsednica komisije se je v nagovoru v parlamentu zavzela tudi za finančno pomoč Ukrajini po vojni. Najprej ji je treba zagotoviti kratkoročno ekonomsko podporo za soočanje z negativnimi posledicami vojne.

"Evropa ima do Ukrajine posebno odgovornost. Z našo podporo lahko Ukrajinci obnovijo svojo državo za prihodnjo generacijo. Zato danes predlagam, da začnemo pripravljati ambiciozen paket obnove za naše ukrajinske prijatelje."

Ursula von der Leyen

Nato pa je v drugi fazi treba zagotoviti tudi obnovo države, saj da je uničenje veliko. Po njenih besedah je težko podati natančno oceno škode, vendar pa ekonomisti govorijo o več sto milijardah evrov.

"Evropa ima do Ukrajine posebno odgovornost. Z našo podporo lahko Ukrajinci obnovijo svojo državo za prihodnjo generacijo. Zato danes predlagam, da začnemo pripravljati ambiciozen paket obnove za naše ukrajinske prijatelje," je povedala.

Ta paket mora po njenih besedah omogočiti obsežne naložbe za to, da bi zadostili potrebam in zagotovili potrebne reforme. Nasloviti mora tudi obstoječe slabosti ukrajinskega gospodarstva ter postaviti temelje za trajnostno dolgoročno rast. Ukrajini lahko pomaga tudi pri boju proti korupciji, prilagajanju zakonodaje evropskim standardom ter okrepitvi ukrajinske proizvodne zmogljivosti, je dejala von der Leyen.

"To bo prineslo stabilnost in gotovost, potrebni za to, da bo Ukrajina privlačna za neposredne tuje investicije. In navsezadnje, bo tlakovalo tudi pot ukrajinski prihodnosti v Evropski uniji," je še poudarila.

R6pfgjL4pUg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.