Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Ogrožen dostop do splava v ZDA

ZeWrestler / Wikimedia Commons

ZeWrestler / Wikimedia Commons

Časnik Politico je v ponedeljek objavil osnutek dokumenta, ki razkriva, da je Vrhovno sodišče ZDA izglasovalo razveljavitev zgodovinske razsodbe Roe proti Wade iz leta 1973, ki je ustavno zaščitila svobodo izbire do abortusa. Avtor besedila je konservativni sodnik Alito, ki odločitev Roe proti Wade ocenjuje kot zmotno in obenem zagovarja mnenje, da je treba vprašanje abortusa vrniti politiki.

Abortus resda je politično vprašanje, ni pa vprašanje, o katerem naj odloča peščica odločevalcev, ki pogosto niti nimajo maternice. Sploh pa prepoved splavov nikoli ne vodi v zmanjšanje njihovega števila, temveč sili ljudi, da iščejo takšne in drugačne alternative

Poskusov zamajanja pridobljenih pravic prav tako ne smemo opazovati izolirano. Abortus v ZDA lahko postane prva padla domina v vrsti ostalih izborjenih pravic, npr. pravice do dostopne kontracepcije in pravic istospolno usmerjenih. Paziti moramo, da konservativni "uspeh" čez lužo ne navdahne še častilcev patriarhata pri nas.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.