Uredništvo

 |  Politika

»Koncept državnika je problematičen, ker vzgaja državljane za prepoznanje kulta osebnosti«

IZJAVA DNEVA

"Na desnem političnem polu so hierarhije pomembne, s tem ko politik v tem svetu simbolov napreduje v državnika, prestopa prag ljudskega oboževanja. Korošec je bil eden od mnogih akterjev oblikovanja prve Jugoslavije, leta 1927 pa se je odmevno odpravil na obisk v Sofijo, pri čemer niti politični niti splošni javnosti ni bilo pojasnjeno, ali je šlo za državniški obisk. Je pomembno, da mu zato rečemo državnik? Ali drugače, je pomembno, da tako rečemo Janši, ki je bil eden od mnogih akterjev državne osamosvojitve, pred kratkim pa se je odmevno odpravil v Kijev, pri čemer niti politični niti splošni javnosti ni bilo pojasnjeno, za kakšen obisk je šlo in v čigavem imenu?"

"Koncept državnika je problematičen, ker vzgaja državljane za prepoznanje kulta osebnosti. V zaostrenih razmerah spet mrzlično iščemo triumfatorje, ki sicer ne bodo zmožni reševati antagonizmov razpršenih globaliziranih družb 21. stoletja, bodo pa začasno kanalizirali kolektivne frustracije, hrepenenja, strahove in družbene napetosti."

(Zgodovinarka Mateja Ratej o tem, da si nekateri slovenski politiki desnega pola še več kot 80 let po smrti Antona Korošca, najvplivnejšega slovenskega politika prve polovice 20. stoletja, njegovo politiko jemljejo za zgled; v intervjuju za Delovo Sobotno prilogo)

Mateja Ratej

Mateja Ratej
© Marko Pigac

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.