Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Ugovor vesti kot politično orodje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Medtem ko nosečnica s hudo okvaro ploda, ki ji na Hrvaškem zavračajo pravico do splava, čaka na odločitev drugostopenjske komisije, je izvedela, da so ji poseg odobrili v Sloveniji. Če umetne prekinitve nosečnosti ne bo dosegla doma, bo abortus opravila pri nas. 

Hrvaško zdravstvo ne slovi ravno po dostopnem splavu. Narašča število bolnišnic, v katerih abortusa sploh ni mogoče opraviti, saj se vsi zaposleni sklicujejo na ugovor vesti. Pojavljajo se namigovanja, da naj bi nekateri zdravniki, ki v javnem zdravstvu podajajo ugovor vesti, splave mirno opravljali v zasebnih zavodih.

Pri nas je situacija v primerjavi s Hrvaško boljša. Ugovor vesti uveljavlja pribl. 170 zdravnikov, med njimi le 10 ginekologov, je pa res, da se njegova raba širi onkraj abortusa, npr. na predpisovanje kontracepcije. 

Kot za vse pridobljene pravice, tudi za pravico do odločanja o lastnem telesu velja, da ni samoumevna, tendence po regulaciji seksualnosti oseb z maternico pa se spet krepijo tudi pri nas.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.