DK, STA

13. 5. 2022  |  Kultura

Jani Kovačič zavrnil nagrado za življenjsko delo

Kdo vse je slavil na podelitvi edinih glasbenih nagrad pri nas

Jani Kovačič

Jani Kovačič
© Nada Žgank

V Stolpu Škrlovec v Kranju so podelili zlate piščali za leto 2022, s katerimi istoimensko društvo nagrajuje dosežke v popularni glasbi. Najboljši izvajalec je drugo leto zapored postala ljubljanska rock skupina Joker Out. Za nagrajenca za življenjsko delo so izbrali kantavtorja Janija Kovačiča, so sporočili iz društva.

Joker Out so v preteklem letu izdali prvenec Umazane misli z desetimi skladbami, kot sta poleg naslovne še Gola in Omamljeno telo.

Yyh-MuQsHBo

Nagrado za skladbo leta je dobila pesem Prjatučki novomeške indie rock skupine MRFY, zlato piščal za album leta pa indie rock zasedbe Koala Voice za četrti studijski album Plata, ki prinaša 13 pesmi v treh jezikih, med njimi pesmi Vukovi, Spagettification in Vertigo.

yZZtyN_EfK8

JANVTC5RRpM

Novinec leta je postal jazzovski pevec Žan Hauptman, ki skupaj z glasbenimi prijatelji ustvarja pod imenom Hauptman. Januarja se je predstavil s prvencem Finished, not perfect, na katerem je 15 skladb.

MAZ7en4FgP0

O zmagovalcih v štirih kategorijah so odločale točke strokovne glasbene akademije, ki je ocenjevala več kot 2000 prijavljenih glasbenih del.

Nagrado za življenjsko delo je strokovna glasbena akademija podelila Janiju Kovačiču, glasbeniku, kantavtorju, literatu, profesorju filozofije in političnemu aktivistu, ki je močno zaznamoval ustvarjalnost in kulturno, poetično in revolucionarno krajino v zadnjih petih desetletjih, kot piše v utemeljitvi.

lsjq1MN-5iQ

Nagrajenec se je akademiji zahvalil za izkazane časti, ker pa je po njegovem šele na polovici svoje umetniške poti, je po razmisleku sklenil, da je taka nagrada preuranjena, ter da so po njegovem mnenju nekateri drugi bolj upravičeni do nagrade. 

Uredniški odbor je glede na navedeno sklenil, da se denarni del nagrade za življenjsko delo sorazmerno razdeli med nominirance v kategoriji novinec leta, z izjemo nagrajenca v kategoriji. S tem želi Zlata piščal še dodatno doprinesti k spodbujanju slovenske glasbene ustvarjalnosti.

Nagrade so v Kranju podelili po dveh letih studijskih podelitev, ob tem pa je zavod IPF, ki uveljavlja pravice izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, razglasil še največkrat predvajano skladbo in izvajalca leta 2021 na radijskih postajah. Slovenske postaje so lani največkrat zavrtele pesem Medena Mirana Rudana, največkrat predvajana izvajalka pa je bila Nina Pušlar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.