Uredništvo

 |  Politika

Žižek: »Očitno vsi želijo preprečiti izbruh nove svetovne vojne«

IZJAVA DNEVA

"Očitno vsi želijo preprečiti izbruh nove svetovne vojne. Vendar pa so trenutki, ko videz prevelike previdnosti napadalca samo opogumi. Nasilneži po naravi vedno računajo na to, da se njihova žrtev ne bo uprla. Da preprečimo širšo vojno – da vzpostavimo kakršnokoli odvračanje – moramo tudi mi potegniti jasne meje."

"Doslej je Zahod delal ravno nasprotno. Ko se je Putin šele pripravljal na začetek svoje 'specialne operacije' v Ukrajini, je ameriški predsednik Joe Biden rekel, da bo morala njegova administracija počakati, da bodo videli, ali bo Kremelj želel izvesti 'manjši vdor' ali popolno okupacijo. Globlji pomen je bil seveda, da bi bilo dejanje 'manjše' agresije znosno."

(Filozof Slavoj Žižek o tem, da se je proti koncu aprila 2022, samo dva meseca po tem, ko je Rusija napadla Ukrajino, svet zavedel globoke spremembe v tem, kaj vojna pomeni za prihodnost; via Delo)

Slavoj Žižek

Slavoj Žižek
© Uroš Abram

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.