STA

 |  Svet

Biden: »Toplo pozdravljam in trdno podpiram zgodovinski prošnji«

Ameriški predsednik Joe Biden podprl vstop Finske in Švedske v zvezo Nato

Ameriški predsednik Joe Biden je danes izrazil trdno podporo vstopu Finske in Švedske v zvezo Nato ter obenem obljubil ameriško podporo v primeru ruske agresije med postopkom pridruževanja.

"ZDA bodo sodelovale s Finsko in Švedsko pri ohranjanju previdnosti pred grožnjami skupni varnosti in pri odvračanju ali soočanju z agresijo ali grožnjo agresije," je sporočil Biden, ki v četrtek v Beli hiši gosti predsednika Finske Saulija Niinista ter švedsko premierko Magdaleno Andersson.

"Toplo pozdravljam in trdno podpiram zgodovinski prošnji," je sporočil Biden in zagotovil, da bo sodeloval s kongresom in zavezniki, da obe državi hitro vstopita v "najmočnejše obrambno zavezništvo v zgodovini", potem ko sta Finska in Švedska danes formalno zaprosili za vstop v Nato.

"ZDA bodo sodelovale s Finsko in Švedsko pri ohranjanju previdnosti pred grožnjami skupni varnosti in pri odvračanju ali soočanju z agresijo ali grožnjo agresije."

Joe Biden,
predsednik ZDA

Turčija, članica zavezništva, ima sicer zadržke do širjenja Nata na Finsko in Švedsko, katerima očita povezave z v Turčiji prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) in kurdsko milico YPG v Siriji.

Finska in Švedska sta se za vstop v zvezo Nato odločili zaradi ruskega napada na Ukrajino, zaradi katerega sklepata, da jima nevtralnost pred sedanjim vodstvom v Moskvi ne bo pomagala. Rusija je napadla Ukrajino med drugim zato, da prepreči njen vstop v zvezo Nato.

Fr8tepgwXUk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.