Izak Košir

 |  Mladina 20  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Antigona – Kako si upamo!

Antigona – Kako si upamo!
© Sever & Sever

Antigona – Kako si upamo!, Kinodvor, Ljubljana

Premiera 23/05 ob 20.30

Novi celovečerni dokumentarno-igrani film režiserja Janija Severja je nastal po motivih drame Trojno življenje Antigone filozofa Slavoja Žižka. Film postavlja sodobne politike, odločevalce in vplivneže v vloge iz Žižkove verzije starogrške tragedije. Antigona je kot simbol upora proti oblasti priročen ideal za današnji čas. Toda ali gre res za emancipacijsko junakinjo? Ali pa je tudi sama del problema? Severjev film meni, da je čas, da razkrijemo »odvratno mrmranje življenja« v svetu »desnega fundamentalizma, podnebnih sprememb in velikih neenakosti«, obenem pa želi, da gledalec sam pride do svojih ugotovitev.

Ben Grosser: Programska oprema za manj, Aksioma, Ljubljana

Odprtje 25/05 ob 20. uri

Ben Grosser ustvarja interaktivna doživetja, stroje in sisteme, ki raziskujejo kulturne, družbene in politične učinke programske opreme. The Chicago Tribune ga je imenoval za »neprekosljivega kralja zloveščih traparij«, Slate pa je njegovo delo opisal kot »ustvarjalno državljansko nepokorščino v digitalni dobi«. Razstava, predstavljena v Aksiomi, se osredotoča na umetnikovo novejše delo: eksperiment, s katerim bi generirali »programsko opremo za manj«. V njem kritično preizprašuje z rastjo obsedeno poslovno kulturo Silicijeve doline, ki je izoblikovala ideologijo »več«, na kateri temelji programska oprema, ki omogoča informacijsko družbo.

Življenje je sen, SNG Maribor

20/05 in 21/05 ob 20. uri

Španski dramatik Pedro Calderón de la Barca (1600–1681) velja za enega največjih evropskih gledaliških klasikov in zadnjega med velikimi pisci španskega zlatega veka. Življenje je sen je njegovo najbolj znano in priljubljeno dramsko besedilo, ki ga evropska gledališča pogosto uprizarjajo. Kot filozofsko-pesniško delo je zanimivo tudi danes, saj izraža večno živa vprašanja: kaj je resnica, kaj je sen, kaj je življenje? Ne preseneča torej, da je drama pritegnila tudi enega najbolj inovativnih in radikalnih slovenskih režiserjev, avantgardista Dragana Živadinova. To je njegova prva predstava v SNG Maribor.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.