DK, STA

 |  Kultura

Kdo vse je letos nominiran za kersnika?

Podelitev 32. kresnika bo tradicionalno na kresni večer, 23. junija, na Rožniku

Andrej E. Skubic se bo letos potegoval že za četrtega kresnika.

Andrej E. Skubic se bo letos potegoval že za četrtega kresnika.
© Borut Krajnc

Žirija za Delovo nagrado kresnik za najboljši roman leta je izbrala pet nominirancev, ki so v igri za nagrado. Nominirala je romane Davorina Lenka, Romana Rozine, Andreja E. Skubica, Dušana Šarotarja in Marjana Žiberne. Podelitev 32. kresnika bo tradicionalno na kresni večer, 23. junija, na Rožniku, poroča današnje Delo.

Lenko je nominiran za roman Triger (LUD Literatura), Rozina za Sto let slepote (Mladinska knjiga), Skubic pa za roman Krasni dnevi (Beletrina). Za letošnjega kresnika se bosta potegovala še Šarotar z Zvezdno karto (Goga) in Žiberna z romanom Dedič (Litera).

Kot piše Delo, je tudi letos enako kot lani v naboru pet romanov, ki so izšli pri različnih založbah. Skubic se bo letos potegoval že za četrtega kresnika. Nagrado je leta 2000 prejel za Grenki med, leta 2012 za roman Koliko si moja in leta 2015 za roman Samo pridi domov. Lenko je nagrado dobil leta 2014 za roman Telesa v temi.

Šarotar je bil v ožjem izboru - med petimi nominiranci - že leta 2008 z romanom Biljard v Dobrayu, leta 2015 pa z romanom Panorama: pripoved o poteku dogodkov. Rozina je bil dvakrat med deseterico nominirancev, Žiberna pa je letos prvič nominiran za kresnika. Med letošnjimi petimi finalisti ni literarnih prvencev, še piše Delo.

Romane je izbrala petčlanska žirija, ki so jo tudi letos sestavljali predsednica Mimi Podkrižnik in Anja Mrak, Mateja Komel Snoj, Igor Divjak in Igor Žunković. Letos se je morala soočiti s kar 200 romani.

Dobitnika kresnika bodo razglasili 23. junija na Rožniku. Nagrajenec bo po tradiciji prižgal tudi kresni ogenj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.