Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Z obnovljivimi viri v boj za preživetje Zemlje

DavidRockDesign / pixabay

DavidRockDesign / pixabay

V začetku maja je v Kaliforniji prišlo do pomembnega mejnika v boju proti podnebnim spremembam, saj jim je uspelo proizvesti 100 % elektrike iz obnovljivih virov. Elektrika je sicer odgovorna le za četrtino emisij toplogrednih plinov, a dosežek kaže na velik napredek obnovljive energije.

Tudi Evropa ne počiva, saj mora čim prej odpraviti odvisnost od (ruskih) fosilnih goriv. V soboto so štiri evropske države naznanile, da bodo v naslednjih desetletjih izrazito povečale zmogljivosti vetrnih elektrarn, medtem ko EU želi, da bodo na vseh novih in obnovljenih stavbah obvezne sončne celice.

Slovenija je na tem področju nad povprečjem držav EU, saj z obnovljivimi viri proizvedemo četrtino energije. Ta delež bomo morali že v bližnji prihodnosti konkretno povečati, saj se nam obeta izpad energije zaradi časovnih omejenosti TEŠ-a in NEK-a.

Nedavni dogodki kažejo na dobre obete pri oskrbi z obnovljivo energijo. Mogoče pa vendarle ni prepozno za rešitev problema globalnega segrevanja.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.