STA

25. 5. 2022  |  Svet

Aretirali osebo, ki naj bi načrtovala atentat na nekdanjega predsednika

Ameriška zvezna policija FBI je aretirala Iračana Šihaba Ahmeda Šihaba, ki je obtožen sodelovanja v zaroti pri načrtovanju atentata na bivšega predsednika ZDA Georgea Busha mlajšega

George Bush z nekdanjim predsednikom vlade Janezom Janšo med obiskom v Sloveniji, kjer se je leta 2008 udeležil vrha EU-ZDA

George Bush z nekdanjim predsednikom vlade Janezom Janšo med obiskom v Sloveniji, kjer se je leta 2008 udeležil vrha EU-ZDA
© Borut Krajnc

Ameriška zvezna policija FBI je v torek aretirala v zvezni državi Ohio živečega Iračana Šihaba Ahmeda Šihaba, ki je obtožen sodelovanja v zaroti pri načrtovanju atentata na bivšega predsednika ZDA Georgea Busha mlajšega. Obtožnici so dodali več drugih točk, med drugim povezanih z imigracijo.

Celoten primer temelji na izpovedi policijskega informatorja, ki je Šihaba spodbujal k atentatu, potem ko mu je ta pred letom dni zaupal, da si želi, da bi lahko ubil Busha mlajšega, ker da je kriv za smrt številnih Iračanov in razpad države.

Informator, ki ni imenovan, je potem Šihabu celo prinesel orožje in policijsko uniformo ter se z njim odpeljal v Teksas, kjer sta se vozila po soseski, v kateri živi Bush mlajši, in Šihab je pri tem od daleč snemal posestvo.

V celotni zadevi ni veliko oprijemljivega razen tega, da gre za odmevno obtožbo poskusa atentata na bivšega predsednika ZDA. FBI je vmes, ko ga je informator spodbujal k naklepu, opravil nekaj razgovorov s Šihabom glede domnevnega naklepa, da v ZDA pretihotapi tujce. Šihab naj bi pri tem lagal.

Informator je med drugim zatrdil, da mu je Šihab povedal, da je del skupine, ki naj bi imela vodstvo v Katarju in čeprav ni povezana z Islamsko državo, naj bi si želela njene podpore.

Šihab je v ZDA septembra 2020 pripotoval z vizumom za obiskovalce, ko mu je ta potekel, pa je marca 2021 zaprosil za azil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

DQX8Fsn_8dQ

gVnfEZIAnsU

xKKrCaWziDw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.