Luka Volk

 |  Mladina 21  |  Politika

Netransparentna poraba 45 tisoč evrov

Izmikanje odgovornosti

Odhajajoči minister za delo Janez Cigler Kralj

Odhajajoči minister za delo Janez Cigler Kralj
© Gašper Lešnik

Nadzor nad izvedbo nabave in vzdrževanja računalniške aplikacije IS e-MA – gre za informacijski sistem organa upravljanja za podporo črpanju sredstev kohezijske politike – v javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu razkriva, da je bilo od leta 2017 do 2019 v javnem skladu netransparentno porabljenih skoraj 45 tisoč evrov. Skrbnik in predlagatelj javnega naročila je bil Marjan Potočnik. O nepravilnostih je bil obveščen nekdanji direktor sklada Franc Pristovšek, vendar v zvezi s poročilom ni ukrepal. Podobno zadržan naj bi bil tudi odhajajoči minister Janez Cigler Kralj.

Kot je zapisano v poročilu, so bile pri izvedbi javnih naročil ugotovljene neskladnosti z internimi pravili sklada in zakonom o javnem naročanju. Sklad je z oddajo treh javnih naročil v skupnem znesku 40 tisoč evrov brez DDV vrednost javnega naročila razdelil in se tako izognil postopku javnega naročanja. Pred naročilom aplikacije tudi ni določil ocenjene vrednosti naročila, v povabilu k ponudbi za vzdrževanje, razvoj in nadgradnjo aplikacije pa ni upošteval načela smotrnosti. Sklad za nobeno od pogodb tudi ni pridobil izjave oziroma podatkov o udeležbi fizičnih in pravnih oseb v lastništvu ponudnika, kar je v neskladju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, še ugotavlja poročilo.

Z ugotovitvami poročila so bili seznanjeni na ministrstvu za delo, v zvezi s tem nameravajo počakati na izsledke preiskave, ki poteka v ustreznih državnih organih. S primerom je bila seznanjena tudi protikorupcijska komisija, ki »v okviru predhodnega preizkusa ni ugotovila kršitev iz svoje pristojnosti«, z računskega sodišča pa odgovarjajo, da ta organ omenjeno tematiko »v okviru svojih pristojnosti obravnava kot prejeto pobudo za revizijo«.

Tudi sicer je bilo vodstvo javnega sklada v mandatu Janševe vlade deležno številnih kritik, začenši s kritiko zaradi imenovanja Pristovška, pomembnega člana NSi, za direktorja sklada.

Pristovšek je še pred iztekom mandata odstopil, na direktorski položaj pa je bila pred kratkim imenovana Barbara Leder, ki ji zdaj očitajo, da ne izpolnjuje potrebnih pogojev za ta položaj – direktor naj bi imel vsaj pet let delovnih izkušenj na primerljivih vodilnih delovnih mestih. Kot odgovarja direktorica, pogoje izpolnjuje. »V nasprotnem primeru se na natečaj ne bi niti prijavila.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.