Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Boleča menstruacija in pravica do odsotnosti

Polina Zimmerman / Pexels

Polina Zimmerman / Pexels

Španska vlada je potrdila predlog zakona, ki uveljavlja posebno bolniško odsotnost zaradi bolečih menstruacij. S potrditvijo predloga v parlamentu bi lahko Španija še letos orala ledino reproduktivne pravičnosti, saj bi kot prva v EU uvedla zakonodajo, ki bi osebam z dismenorejo omogočila do 3 dni bolniške odsotnosti mesečno.

Predlog zakona seveda zbuja polemike. Nasprotniki trdijo, da bi takšna poteza omogočila diskriminacijo pri zaposlovanju (kot so trdili že za porodniško odsotnost), vzpostavila menstruacijo kot žensko bolezen ali pa celo kršila zasebnost zaposlenih, ki bi morali svojemu delodajalcu predložiti razlog za odsotnost.

A čeprav menstruacija sama po sebi seveda ni razlog za bolniško odsotnost, njeni učinki včasih so. Bolniška odsotnost zaradi dismenoreje in predvsem javna razprava menstruacijo normalizirata in jo umeščata v vsakdanje življenje, kamor tudi spada – poleg porodniške odsotnosti, pa tudi splava in dojenja. Pozdravljamo in navijamo za podobno rešitev pri nas.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.