STA

 |  Politika

100-milijardni sklad za vojsko

Nemški kancler Olaz Scholz je oblikovanje 100-milijardnega sklada prvič napovedal 27. februarja, tri dni po začetku ruske invazije na Ukrajino

Nemški kancler Olaf Scholz

Nemški kancler Olaf Scholz
© Inga Kjer / Flickr

Nemške vladne stranke so v nedeljo zvečer z opozicijskimi konservativci (CDU/CSU) sklenile dogovor o oblikovanju posebnega 100-milijardnega sklada za modernizacijo vojske, so potrdili predstavniki obeh strani. S tem je tudi zagotovljena dvotretjinska parlamentarna večina za sprejetje potrebnih sprememb ustave.

Vlada socialdemokratov (SPD), Zelenih in liberalcev (FDP) za oblikovanje posebnega sklada potrebuje podporo dela opozicije, saj bo za takšno izredno trošenje moral biti sprejet ustavni amandma, poročajo tuje agencije.

Kancler Olaz Scholz je oblikovanje 100-milijardnega sklada prvič napovedal 27. februarja, tri dni po začetku ruske invazije na Ukrajino.

Nemčija bo tako v večletnem povprečju dosegla cilj porabe dveh odstotkov bruto domačega proizvoda na obrambo, kot to od članic zahteva zveza Nato, so sporočili v izjavi za javnost nemškega finančnega ministrstva.

Poseben sklad bo predvidoma oblikovan zunaj obstoječega državnega proračuna, a bo pred tem treba sprejeti ustrezne ustavne spremembe, ki bodo vladi dale podlago za dodatno zadolževanje, ki ga trenutno omejuje t. i. zlato pravilo o uravnoteženosti javnih financ.

Nemška vlada se je v uvodnih tednih vojne v Ukrajini znašla pod plazom očitkov, češ da ni pripravljena zadostno vojaško pomagati Ukrajini. Na te očitke so se v Berlinu odzvali z okrepljeno dobavo orožja, tudi v okviru krožnih menjav. V okviru te sheme Nemčija državam, ki pošiljajo svoje orožje v Ukrajino, to nadomešča z lastnim orožjem.

Nemčija je od združitve leta 1990 postopno zmanjševala obseg svoje vojske in redno ni dosegala ciljev Nata glede vojaške potrošnje, zaradi česar se je večkrat znašla pod kritikami, predvsem iz Washingtona.

km4iKAVPjyU

9enpHHLfie4

LzOUbeumEq8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.