DK, STA

 |  Svet

Ogorčenje več kot 50 držav, da Severna Koreja predseduje konferenci o razorožitvi

Večina držav članic Združenih narodov (ZN) meni, da Pjongjang na tem področju spodkopava mednarodno pravo

Severnokorejski predsednik Kim Jong-un

Severnokorejski predsednik Kim Jong-un
© Wikimedia Commons

Severna Koreja je v četrtek prevzela predsedovanje konferenci Združenih narodov za razorožitev. To je takoj naletelo na ogorčenje več kot 50 držav, med njimi ZDA, Velike Britanije, Južne Koreje in Avstralije, saj da Pjongjang dejansko spodkopava mednarodno pravo na tem področju.

Severna Koreja je predsedovanje konferenci prevzela v okviru avtomatske rotacije predsedstva med 65 članicami tega telesa. Kljub temu pa je več deset nevladnih organizacij pozvalo države naj konferenco protestno zapustijo. Protestnih odhodov sicer ni bilo, so se pa mnoge države odločile, da na konferenco pošljejo le diplomate nižjega ranga, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Še naprej smo zelo zaskrbljeni zaradi nepremišljenih dejanj Severne Koreje, ki še naprej resno spodkopavajo vrednost konference o razoroževanju," je v imenu skupine držav dejala avstralska veleposlanica Amanda Gorely. Pojasnila je, da njene odločitve, da ostane v dvorani, nikakor ne bi smeli razlagati kot "tiho privolitev" v severnokorejskih kršitev mednarodnega prava.

Veleposlanik Pjongjanga, ki je odprl četrtkovo srečanje, ki je izjemoma potekalo v dvorani ZN za človekove pravice v Ženevi, se je sicer odzval le z besedami, da je kot "predsednik seznanjen s to izjavo". Je pa severnokorejski veleposlanik napadel ZDA in izjavil, da je Severna Koreja še vedno v vojni s to državo.

V Washingtonu je tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price opozoril, da vloga Severne Koreje vzbuja dvom o koristnosti tega organa in dejal, da je "vsekakor vprašljivo, če je na visokem vodstvenem položaju režim, kot je severnokorejski, ki je (...) spodkopal norme o neširjenju jedrskega orožja".

Severna Koreja, ena najbolj militariziranih držav na svetu, je od začetka letošnjega leta izvedla več raketnih poskusov. ZDA in Južna Koreja trdita, da je izstrelila tri rakete, vključno z domnevno največjo balistično raketo v svojem arzenalu, le nekaj ur po tem, ko je Joe Biden konec prejšnjega meseca zaključil obisk v regiji, še navaja AFP.

khO3BBN5UIs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.