STA

 |  Politika

»To je pomemben vidik, po katerem se Zelenski razlikuje od Putina«

Nekdanji avstralski general Mick Ryan je poudaril, da je Zelenski, s tem, ko se je iz prve roke seznanil s stanjem operacij, pokazal, da svoji vojski popolnoma zaupa

Ukrajinski in ruski predsednik Volodimir Zelenski in Vladimir Putin v Normandiji leta 2019

Ukrajinski in ruski predsednik Volodimir Zelenski in Vladimir Putin v Normandiji leta 2019
© kremlin.ru / WikiCommons

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo obiskal frontno črto v vzhodnem Donbasu, kjer se zaostrujejo spopadi, in se seznanil s stanjem ukrajinske obrambe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je obiskal štab ukrajinske vojske in prvo bojno črto v Lisičansku, ki ga od Severodonecka, kjer potekajo srditi spopadi, ločuje le reka Severski Donec. Ukrajinske sile tam potiskajo rusko vojsko nazaj proti vzhodu, čeprav se je pred tem zdelo, da je bila slednja tik pred tem, da mesto zasede.

Na obisku se je ustavil tudi v mestu Bakhmut na jugozahodu Donbasa, kjer se je pogovarjal z vojaki. "Želim se zahvaliti vsem za vašo veliko delo, za vaše služenje, za zaščito vseh nas, naše države. Vsem sem hvaležen. Pazite nase," je dejal. Seznanil se je tudi z operativnim stanjem obrambe.

"Ponosen sem na vse, s katerimi sem se srečal, se rokoval, pogovarjal in jih podpiral," je po obisku v svojem vsakodnevnem nagovoru dejal Zelenski.

"Želim se zahvaliti vsem za vašo veliko delo, za vaše služenje, za zaščito vseh nas, naše države. Vsem sem hvaležen. Pazite nase."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Obiskal je tudi Zaporožje na jugovzhodu države, kjer se je srečal s prebivalci Mariupolja, ki jim je uspelo zapustiti pristaniško mesto. To je zaradi mesecev ruskega obstreljevanja skorajda povsem uničeno. "Vsaka družina ima svojo zgodbo in večina njih je brez moških," je dejal.

Z obiskom prvih frontnih črt se je ukrajinski predsednik iz prve roke seznanil s stanjem operacij ukrajinske vojske, njegov obisk pa je bivši avstralski general in vojaški poznavalec Mick Ryan označil za pomembno moralno spodbudo vojakom. S tem je tudi izkazal, da vojski popolnoma zaupa. "To je pomemben vidik, po katerem se Zelenski razlikuje od Putina,", je v tvitu še navedel Ryan.

© Twitter

Zelenski je konec maja sicer že obiskal prve bojne črte, medtem ko zaenkrat ni informacij, da je bil ruski predsednik kjerkoli blizu bojišča, odkar je ukazal invazijo, še navaja AFP.

CynWQUXNtAY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.