DK, STA

 |  Kultura

So nadaljevanje filma Top Gun posneli po tem, ko so že izgubili avtorske pravice?

Družina avtorja članka iz leta 1983, po katerem so posneli Top Gun, toži filmski studio Paramount Pictures zaradi kršenja avtorskih pravic pri nadaljevanju akcijske drame

Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick
© kolosej.si

Družina izraelskega pisatelja Ehuda Yonayja, avtorja članka Top Guns iz leta 1983, po katerem so posneli Top Gun, toži filmski studio Paramount Pictures zaradi kršenja avtorskih pravic pri nadaljevanju akcijske drame Top Gun: Maverick. Kot trdi družina pokojnega pisatelja, je studio izgubil avtorske pravice za članek že januarja 2020.

V tožbi, ki sta jo v ponedeljek na zveznem sodišču v Los Angelesu vložila pisateljeva vdova Shosh in sin Yuval Yonay, je navedeno, da Paramount ni vnovič pridobil pravic za članek leta 2012 preminulega avtorja, potem ko so bile te po ameriškem zakonu o avtorskih pravicah ukinjene, piše britanski BBC.

Od filmskega studia zato zahtevata odškodnino, vključno z dobičkom od filma Top Gun: Maverick. Prepričana sta, da Top Gun ne bi obstajal brez te pisne podlage. V tožbi je tudi zapisano, da je pisateljeva družina leta 2018 obvestila Paramount, da bodo avtorske pravice za članek čez dve leti potekle.

Pri studiu Paramount trdijo, da je zahtevek neutemeljen, zato napovedujejo, da ga bodo izpodbijali. Kot je za BBC poudaril Mitra Ahouraian, odvetnik iz Los Angelesa, je Paramount načrtoval produkcijo filma Top Gun: Maverick že leta 2018, a so jo morali zaradi pandemije covida-19 preložiti. "Čas bo v zadevi zelo pomemben," je pojasnil.

"Čeprav Paramount želi prodati drugo zgodbo, so nadaljevanje filma Top Gun posneli po tem, ko so izgubili avtorske pravice," pa je za BBC zatrdil odvetnik Marc Toberoff, ki zastopa družino Yonay.

Film Top Gun: Maverick, v katerem Tom Cruise ponovno igra pilota ameriške mornarice Peta Mavericka Mitchella iz prvotnega filma iz leta 1986, je v prvih desetih dneh predvajanja po svetu v filmske blagajne prinesel 548 milijonov dolarjev.

QtQhJpCY02M

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.