STA

 |  Svet

Boris Johnson v Ukrajini vpisan v register kozakov pod imenom Boris Čuprin

Britanski premier doma ni najbolj priljubljen, v Ukrajini pa velja za "pomembnega zaveznika" in "resničnega prijatelja" 

Britanski premier Boris Johnson v domovini trenutno ni najbolj priljubljen in se otepa pozivov k odstopu zaradi spornih zabav na Downing Streetu 10 v času pandemije covida-19, ko so bile te za "navadne" Britance prepovedane. Je pa Johnson toliko bolj priljubljen v Ukrajini, kjer je po novem celo vpisan v register kozakov pod imenom Boris Čuprin.

Kozaška skupnost v ukrajinskem mestu Černigiv se je namreč po poročanju več ukrajinskih medijev odločila, da britanskega premierja razglasi za kozaka. Politiku, znanemu po vedno razmršenih svetlih laseh, so izbrali tudi posebno kozaško ime Boris Čuprin, pri čemer beseda čub v ukrajinskem jeziku pomeni lasje.

Odločitev je uradno potrdila kozaška skupnost pri cerkvi sv. Katarine, ki spada pod okrilje Ukrajinske pravoslavne cerkve, odlok o tem pa so že poslali tudi v London. Obenem sta kijevska umetnika Darja Dobrjakova in Jurij Kutilov Johnsona naslikala kot Kozaka Mamaja, ukrajinskega narodnega junaka, ki simbolizira željo Ukrajincev po svobodi.

Medtem ko na Otoku mnogi Johnsonu že pišejo "politično osmrtnico", je bil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski eden redkih politikov, ki se je javno razveselil, potem ko je Johnson v ponedeljek uspešno prestal glasovanje o nezaupnici v lastni konservativni stranki. Kot je dejal, je zelo vesel, da niso izgubili "pomembnega zaveznika" in "resničnega prijatelja" Ukrajine.

Da ima britanski premier v Ukrajini številne oboževalce, se je sicer pokazalo že večkrat. Maja je kot prvi tuji voditelj od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja nagovoril ukrajinski parlament. Med drugim so po njem v minulih tednih poimenovali ulico v bližini mesta Odesa ob Črnem morju in pecivo v pekarni v Kijevu.

Johnson že vse od začetka vojne izstopa kot najodločnejši protiruski "jastreb" v Zahodni Evropi. Ker Velika Britanija ni več del EU, lahko nastopa občutno ostreje, brez iskanja soglasja z drugimi evropskimi državami. Zaradi svojih stališč je pogosto tarča ruskih državnih medijev.

hI9L6tOTqFk

-BKpfBVo9FE

etu0Dwa91aA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.