Nova krizna normalnost

V tedniku Mladina ste v petek, 27. maja 2022, na str. 38 objavili članek avtorja dr. Bogomirja Kovača z naslovom: »Nova krizna normalnost«.

V članku avtor med drugim zapiše: »Črpanje teh in kohezijskih sredstev zahteva jasno opredelitev investicij, njihov vrstni red gradnje pripravo predinvesticijskih raziskav. Čas teče, sredstva bodo na voljo omejen čas, kdor jih ni sposoben uporabiti, jih ne bo dobil. Dosedanje polomije z razpisi Janševe vlade za zeleno transformacijo in zamuda pri pridobivanju evropskih sredstev so dokaz tega.« Trditve o slabem koriščenju evropskih sredstev absolutno ne držijo. To dokazujejo neodvisni in javno dostopni podatki, iz katerih je jasno razvidno, da se Slovenija po uspešnosti porabe evropskih sredstev uvršča na odlično četrto mesto med vsemi državami članicami. V dveh letih smo iz podpovprečnih napredovali med najbolj uspešne. Slovenija je namreč do marca leta 2020 počrpala le 36 % sredstev, do maja 2022 pa že več kot 76 % vseh razpoložljivih sredstev. Glede na številne projekte, ki so v izvajanju, pa lahko pričakujemo, da bo Slovenija drugo leto po uspešnosti črpanja sredstev že na tretjem mestu med vsemi državami članicami.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.