STA

 |  Svet

Novo množično testiranje na koronavirus v Pekingu

Oblasti so zaradi novih okužb preložile ponovno odprtje šol

© WikiCommons

V Pekingu so mestne oblasti danes začele novo tridnevno množično testiranje na koronavirus za 3,5 milijona prebivalcev okrožja Chaoyang, kjer je prejšnji teden prišlo do novega izbruha okužb. Oblasti so zaradi novih okužb preložile ponovno odprtje šol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nočna zabava enega od prebivalcev Pekinga je prejšnji teden povzročila vnovičen preplah pri ponovnem odprtju mesta. Posameznik, ki se 14 dni ni testiral, je namreč v dneh pred in po pojavu vročine obiskal več nočnih barov in lokalov v okrožju Chaoyang.

Posledično se je odtlej okužilo najmanj 183 ljudi v 15 okrožjih, mestne oblasti pa so v nedeljo sporočile, da se nove okužbe še vedno pojavljajo. Kitajska je danes sicer zabeležila 143 novih okužb po vsej državi, od tega 51 v Pekingu.

Oblasti so odpovedale vse športne dogodke in opustile načrt, po katerem naj bi se večina otrok danes vrnila v šolo. V okrožju Chaoyang so mestne oblasti znova zaprle lokale, številni bari, ki so v mestu ostali odprti, pa so omejili število kapacitet.

Do zajezitve ukrepov prihaja malo za tem, ko so v Pekingu po petih tednih ponovno začeli opuščati stroge omejitve javnega življenja, uvedene z namenom zajezitve največjega izbruha novega koronavirusa od začetka pandemije.

Kitajska je zavzela strategijo ničelne tolerance do covida-19, zaradi česar so v večjih mestih v preteklih mesecih, v nasprotju s trenutnimi trendi v svetu, uvedli stroga zaprtja javnega življenja, prebivalci pa so bili podvrženi množičnim testiranjem.

HvapdVFXI-A

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.