STA

 |  Politika

Nekdanja nemška kanclerka prejela opomin sodišča zaradi neprimernih političnih komentarjev

Merkel je po mnenju sodišča s pripombami o skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD) kršila načelo enakih možnosti strank

Angela Merkel

Angela Merkel
© Pietro Naj-Oleari / Flickr

Nekdanji nemški kanclerki Angeli Merkel je zvezno ustavno sodišče danes izreklo opomin, ker je prestopila mejo, ko je kritizirala svoje politične nasprotnike, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Merkel je po mnenju sodišča s pripombami o skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD) kršila načelo enakih možnosti strank.

Začetek sodnega postopka sega v februar 2020, ko je deželni parlament v nemški zvezni deželi Turingiji za deželnega premierja izbral liberalnega politika Thomasa Kemmericha. Izvoljen je bil z glasovi treh strank: svoje liberalne stranke FDP, krščanskih demokratov (CDU) in AfD.

Dejstvo, da je CDU pri izvolitvi deželnega premierja glasovala usklajeno z AfD, je povzročilo politični šok v Nemčiji, saj je skrajno desna stranka praviloma skorajda popolnoma izključena iz struktur oblasti na deželni in zvezni ravni, čeprav je prisotna v vseh zakonodajnih telesih.

Druge uveljavljene nemške stranke so tako pred glasovanjem v Turingiji kot po njem zavrnile sodelovanje z AfD ali oblikovanje koalicij z njo.

Merkel je kmalu po izvolitvi Kemmericha dejala, da je izid glasovanja v Turingiji "neodpustljiv in ga je zato treba razveljaviti". To je bil "slab dan za demokracijo," je dodala.

Kemmerich je zaradi političnega razburjenja, ki ga je povzročila njegova izvolitev, tri dni pozneje odstopil. Naslednji mesec je bil nato izvoljen nov deželni premier, Bodo Ramelow iz vrst stranke Levica.

Takrat je AfD napovedala tožbo proti Mereklovi, ker naj bi Kemmericha prisilila k odstopu, kar je privedlo do današnje odločitve zveznega ustavnega sodišča.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.