STA

17. 6. 2022  |  Svet

Britanska vlada odobrila izročitev Assangea ZDA

Ustanovitelj WikiLeaksa ima sedaj na voljo 14 dni za pritožbo

ss

Državljanke in državljani že več let po svetu protestirajo v podporo Julianu Assangeu, tudi v Sloveniji (na fotografiji prizor shoda v Ljubljani, na katerem so protestniki zahtevali izpustitev ustanovitelja WikiLeaksa na prostost)
© Gašper Lešnik

Britanska notranja ministrica Priti Patel je ugodila zahtevi ameriške vlade po izročitvi ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, so danes sporočili v Londonu. S tem je ministrica sledila odločitvi britanskega sodišča, ki je že aprila odobrilo njegovo izročitev. Assange ima sedaj na voljo 14 dni za pritožbo.

Primer je romal k notranji ministrici, potem ko je vrhovno sodišče po nizu sodnih odločanj marca Assangeu odreklo možnost pritožbe na izročitev, češ da za to ne obstaja zadostna pravna podlaga.

Notranje ministrstvo je danes sporočilo, da ministrica mora podpisati odredbo o izročitvi, če ne obstajajo razlogi, ki bi to preprečevali. Sodišča pa teh niso našla, so še navedli po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Washington želi Assangeu soditi v povezavi z objavo 500.000 tajnih dokumentov, ki se nanašajo na ameriški vojni v Iraku in Afganistanu. V primeru obsodbe bi lahko preostanek življenja preživel za zapahi.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.

DXqWk987Yp8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.