STA

20. 6. 2022  |  Svet

»To je resnični vojni zločin«

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije (EU) Josep Borrell je poudaril, da bo morala Rusija odgovarjati, če bo še naprej blokirala izvoz žita

Josep Borrell je podprl napore Združenih narodov za to, da bi Rusija odpravila blokado ukrajinskih pristaniščJosep

Josep Borrell je podprl napore Združenih narodov za to, da bi Rusija odpravila blokado ukrajinskih pristanišč.
© Pietro Naj-Oleari / Flickr

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je danes rusko blokado ukrajinskih pristanišč, ki močno ovira izvoz žita iz Ukrajine, označil za vojni zločin. Poudaril je, da bo morala Rusija odgovarjati, če bo še naprej blokirala izvoz žita.

Borrell je podprl napore Združenih narodov za to, da bi Rusija odpravila blokado ukrajinskih pristanišč. Pojasnil je, da pogovori v okviru ZN napredujejo, in izrazil prepričanje, da bo dogovor na koncu dosežen.

"Nemogoče si je predstavljati, da milijoni ton pšenice ostajajo blokirani v Ukrajini, medtem ko drugod po svetu ljudje trpijo lakoto. To je resnični vojni zločin, tako da si ne morem predstavljati, da bo to še dolgo trajalo," je Borrell povedal ob prihodu na današnje zasedanje zunanjih ministrov EU.

Ponovil je, da za prehransko krizo niso krive evropske sankcije proti Rusiji, kot trdi Moskva, saj ne veljajo za hrano in gnojila. Opozoril je, da milijoni ljudi ta teden ne bodo imeli kaj jesti.

"Nemogoče si je predstavljati, da milijoni ton pšenice ostajajo blokirani v Ukrajini, medtem ko drugod po svetu ljudje trpijo lakoto. To je resnični vojni zločin, tako da si ne morem predstavljati, da bo to še dolgo trajalo."

Josep Borrell,
visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije

"Vojna bo imela dramatične posledice za svet. Rusijo pozivamo, da odblokira pristanišča," je dejal Borrell.

Tudi francoska zunanja ministrica Catherine Colonna, katere država trenutno predseduje Svetu EU je poudarila, da "se mora Rusija nehati igrati z globalno lakoto". "Blokada žita je nevarna za stabilnost v svetu," je povedala ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.