STA

21. 6. 2022  |  Svet

Nobelovo nagrado prodal za 98 milijonov evrov

Celoten znesek bo Nobelov nagrajenec za mir in odgovorni urednik ruskega liberalnega časopisa namenil Unicefu oziroma ukrajinskim otrokom, razseljenim zaradi ruske invazije

ddd

Odgovorni urednik ruskega liberalnega časnika Nova Gazeta Dmitri Muratov
© Olaf Kosinsky

Nobelov nagrajenec za mir in odgovorni urednik ruskega liberalnega časnika Nova Gazeta Dmitri Muratov je v ponedeljek na dražbi v New Yorku za Nobelovo nagrado iztržil približno 98 milijonov evrov. Celoten izkupiček bo namenjen Unicefu za pomoč begunskim otrokom iz Ukrajine.

Dražbena hiša Heritage Auctions se je odpovedala pristojbinam, zato bo celoten znesek namenjen Unicefu za ukrajinske otroke, razseljene zaradi ruske invazije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dražba je potekala 20 minut, med katerimi je najprej vrednost narasla na 14,3 milijona evrov, nato pa je anonimni ponudnik po telefonu za nagrado ponudil 98 milijonov evrov in s tem končal prodajo.

Muratov z nekdanjim ruskim predsednikom vlade Dimitrijem Medvedjevim

Muratov z nekdanjim ruskim predsednikom vlade Dimitrijem Medvedjevim
© kremlin.ru / WikiCommons

Muratov, oster kritik Kremlja, si je Nobelovo nagrado za mir za leto 2021 delil s filipinsko novinarko Mario Resso za njuna prizadevanja za zaščito svobode izražanja. Muratov je že pred tem napovedal, da bo spremljajočo denarno nagrado v višini 475.000 evrov podaril v dobrodelne namene, njegova zamisel pa je bila, da bi na dražbi prodali tudi medaljo, "da bi otrokom beguncem omogočili prihodnost".

Marca, več kot mesec dni po začetku ruske invazije na Ukrajino, je Muratov začasno zaustavil izdajanje Nove Gazete zaradi pritiskov ruskih oblasti v zvezi z njihovim poročanjem o vojni. Muratov je javno kritiziral napad Rusije na Ukrajino, časnik pa se je izogibal neposredni omembi "vojne", saj je uporaba te besede v povezavi z invazijo na Ukrajino v Rusiji prepovedana.

Nobelova nagrada za mir

Nobelova nagrada za mir
© WikiCommons

Aprila je bil Muratov tarča napada neznancev, ki so nanj zlili večjo količino rdeče barve, pomešane z acetonom. Napadli so ga v spalni kabini vlaka na relaciji Moskva - Samara.

F_Q1U1dhn2Q

O1b95GK2_00

ykafIwM0rgU

YTVI_nPJ4Bc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.