Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Žalovanje kot tržna niša

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Ljubitelji serije Black Mirror se verjetno spomnijo epizode Be Right Back, v kateri se žalujoča ženska zateče k storitvi, ki na podlagi preteklih sporočil, izmenjanih s tragično umrlim partnerjem, avtomatsko generira odgovore na njena sporočila tudi po njegovi smrti.

Včeraj je splet preplavila novica, da Amazon razvija tehnologijo, ki bo digitalni asistentki Alexi omogočila posnemati glasove vseh, ki jih je kadarkoli "poslušala" vsaj minuto. Navdih za Amazonov poskus "vračanja" mrtvih pa naj ne bi bila kultna serija, ampak pandemija.

V Black Mirrorju možnost simuliranja komunikacije s preminulim na podlagi izmenjav z njim, ko je bil še živ, ni prinesla tolažbe ali pomiritve, pač pa obsedenost. Nihče ne more predvideti, kako se bo podoben poskus obnesel izven fikcijskega konteksta, a od Amazona nismo dobili niti poskusa etičnega premisleka. Pa saj ga niti nismo pričakovali; tudi pandemija jih skrbi le, ko se lahko z njo okoristijo. Ko je šlo za delavce, pa sočutja ni bilo

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.